Brouw #13 PØNK IPA


DJ’s PØNK API v2
American IPA

Alcohol:
5.4-5.8%
Brouw datum:
22 Aug 2020
Batch:
25 Liter
Ketel:
Elektrisch
Mouten:
Extra Pale mout
Caramalt
Hoppen:
VEEL:
zie recept
Kleur:
6 EBC
Bitterheid:
40-50
Begin SG:
1055
Eind SG:
1010

Na de vorige test brouw is het nu weer tijd voor een sessie met mijn brouwmaten. En je mag een keer raden wat ik ga brouwen: weer een Brewdog Punk IPA clone.
Dezelfde als 2 weken geleden?

Ja, maar….
(eigenlijk dus ‘nee’)

Met een aangepast recept. Bij het bottelen van de vorige (#12) werd duidelijk dat de kleur niet klopt. En dat is ook niet gek. Vergelijk de mouten:

Brouw #12 Pale Ale
Caramunich T3
5000 gram –      7 EBC
150 gram –  150 EBC
Brouw #13 en
Brewdog Punk IPA
Extra Pale Ale
Caramalt
5400 gram –    2.5 EBC
300 gram –  20    EBC

Bij brouw #12 had ik ook geen Cascade hop. Dat heb ik toen opgevangen m.b.v. Ahtanum en Chinook. Nu wil ik wel precies de juiste hoppen gebruiken en heb daarom ook Cascade pellets gekocht.

 

Het proces

Filmen?

Ook nu ga ik het niet filmen. Mede door enorme drukte qua werk en het feit dat ik de dag voor de brouwdag brouw #12 heb gebotteld. Daarnaast brouw ik niet thuis maar bij een van mijn brouwmaten, Hans.

Grainfather App

Die ga ik nu wel gebruiken. Het is nu wel gelukt om met de app een brouw te starten. Mijn recept heb ik eerst in Brewfather gemaakt, ingevoerd in de Grainfather community website en daarna gebruikt in de App op mijn telefoon. Ik had het recept natuurlijk ook meteen in de Grainfather community website kunnen invoeren maar voor de vorige (Punk IPA clone) brouw heb ik ook Brewfather gebruikt om het recept te ontwikkelen.

 

 

Wat was er anders?

  • Locatie:  Niet thuis maar bij Hans. Dat betekent: heel goed nadenken over wat je meeneemt en hoe je alles weer terugbrengt.
  • Gistvat: Nu met een gesloten rubberen dop om te voorkomen dat op de terugweg bier uit het gistvat gutst.
  • Mouten: zie tabel hierboven
  • Hoppen: andere verhoudingen omdat ik nu de benodigde Cascade hop had.
  • Naakt: (slak) Na het schoonmaken kroop over het terras een borrelnoot etende naaktslak met een voorkeur voor Belgisch bier (??)
  • Volume: 25 liter ipv. 20
  • Grainfather App: heb ik deze keer op de juiste manier gebruikt en het werkt best goed!
  • Spoelwater: heb nu het display op de ketel gebruikt om het aantal liters te monitoren 🙂
  • Weer: behoorlijk veel regen gedurende de dag

 

 

SG Vergisting

Met behulp van de Tilt Hydrometer meet ik continue de SG en temperatuur van het bier.

 

 

Planning

# dagen Datum – 2020
Type Temp     
22 Augustus Start – brouwen
1 23 Augustus Hoofdvergisting 19 °
7 30 Augustus Lageren 18 °
5 4 September Dry-hopping 14 °
12 16 September Bottelen met 6 gr/L suiker
14-21 16 September Nagisting op fles 20-22 °

 

 

 

Leermomenten

Die komen in een apparte (toekomstige) post te staan.

 

 

Fotos

 

Geschrote mout

Geschrote mout in de ketel

Wat een rotweer.

Jodium test: check!

Temperatuur verloop in de App

Tijd om te filteren

Bij het spoelen heb ik netjes de ingebouwde “Liter counter” gebruikt. Werkt prima. Zou deze misschien nog willen aanpassen naar 2 of 5 liter.

Het mout filter heeft z’n werk uitstekend gedaan.

Vol vermogen naar het kookpunt!

Klaar met koken. Wat nog zichtbaar is kan ik niet uit de ketel pompen. Ingecalculeerd verlies :-!

De hop-stand temperatuur had volgens mij net boven de 80 graden moeten zijn. Oops.

Een prima SG: rond de 1.055

Een lekkere Tripel was toch interessanter dan de borrelnoot.

Jezelf belonen hoort bij een dag werken!

 

 

 

Recept

Volume: 25 Liter
Begin SG: 1055-1065
Eind SG  : 1009-1013
Berekende kleur (Morey): 14 EBC
Berekende bitterheid (Tinset): 45 IBU
Brouwzaalrendement: tbd %
Alcohol: tbd %

    Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Unit Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
5,475 gram Extra Pale Mout Weyermann 2.5-3.5  95 %
   313 gram Caramalt Fawcett 12-20  5   %
TOT: 5,788
200 gram Rijsthulzen
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Alfa (%) Kooktijd
24 gram Ahtanum – 60 min 3.2 60 min
14 gram Chinook – 60 min 10.5 60 min
25 gram Ahtanum – 15   min 3.2 15 min
15 gram Chinook – 15 min 10.5 15 min
35 gram Chinook – hop-stand 10.5 hop-stand – 10 min
30 gram Ahtanum – hop-stand 3.2 hop-stand – 10 min
20 gram Nelson Sauvin – hop-stand 10.7 hop-stand – 10 min
15 gram Simcoe – hop-stand 12.1 hop-stand – 10 min
50
gram
Cascade – dry-hop
5.5
dry-hop – 12 dagen
46 gram Ahtanum – dry-hop 3.2 dry-hop – 12 dagen
39 gram Chinook – dry-hop 11.2 dry-hop – 12 dagen
39 gram Simcoe – dry-hop 12.1 dry-hop – 12 dagen
34 gram Nelson Sauvin – dry-hop 10.7 dry-hop – 12 dagen
10 gram Amarillo – dry-hop 10.5 dry-hop – 12 dagen
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
11 gram Safale American (US-05) Fermentis
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
20.3 liter Maischwater PWN (Lisserbroek)
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd
65° 75 min
78° 8 min
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Van
13.6 liter Spoelwater PWN

 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x