Brouw #13 PØNK IPA
Na de vorige test brouw is het nu weer tijd voor een sessie met mijn brouwmaten. En je mag een keer raden wat ik ga brouwen: weer een Brewdog Punk IPA clone.
Dezelfde als 2 weken geleden?
Ja, maar….
(eigenlijk dus ‘nee’)
Met een aangepast recept. Bij het bottelen van de vorige (#12) werd duidelijk dat de kleur niet klopt. En dat is ook niet gek. Vergelijk de mouten:
Brouw #12 | Pale Ale Caramunich T3 |
5000 gram – 7 EBC 150 gram – 150 EBC |
Brouw #13 en Brewdog Punk IPA |
Extra Pale Ale Caramalt |
5400 gram – 2.5 EBC 300 gram – 20 EBC |
Bij brouw #12 had ik ook geen Cascade hop. Dat heb ik toen opgevangen m.b.v. Ahtanum en Chinook. Nu wil ik wel precies de juiste hoppen gebruiken en heb daarom ook Cascade pellets gekocht.
Het proces
Filmen?
Ook nu ga ik het niet filmen. Mede door enorme drukte qua werk en het feit dat ik de dag voor de brouwdag brouw #12 heb gebotteld. Daarnaast brouw ik niet thuis maar bij een van mijn brouwmaten, Hans.
Grainfather App
Die ga ik nu wel gebruiken. Het is nu wel gelukt om met de app een brouw te starten. Mijn recept heb ik eerst in Brewfather gemaakt, ingevoerd in de Grainfather community website en daarna gebruikt in de App op mijn telefoon. Ik had het recept natuurlijk ook meteen in de Grainfather community website kunnen invoeren maar voor de vorige (Punk IPA clone) brouw heb ik ook Brewfather gebruikt om het recept te ontwikkelen.
Wat was er anders?
- Locatie: Niet thuis maar bij Hans. Dat betekent: heel goed nadenken over wat je meeneemt en hoe je alles weer terugbrengt.
- Gistvat: Nu met een gesloten rubberen dop om te voorkomen dat op de terugweg bier uit het gistvat gutst.
- Mouten: zie tabel hierboven
- Hoppen: andere verhoudingen omdat ik nu de benodigde Cascade hop had.
- Naakt: (slak) Na het schoonmaken kroop over het terras een borrelnoot etende naaktslak met een voorkeur voor Belgisch bier (??)
- Volume: 25 liter ipv. 20
- Grainfather App: heb ik deze keer op de juiste manier gebruikt en het werkt best goed!
- Spoelwater: heb nu het display op de ketel gebruikt om het aantal liters te monitoren 🙂
- Weer: behoorlijk veel regen gedurende de dag
SG Vergisting
Met behulp van de Tilt Hydrometer meet ik continue de SG en temperatuur van het bier.
Planning
# dagen | Datum – 2020 |
Type | Temp |
22 Augustus | Start – brouwen | ||
1 | 23 Augustus | Hoofdvergisting | 19 ° |
7 | 30 Augustus | Lageren | 18 ° |
5 | 4 September | Dry-hopping | 14 ° |
12 | 16 September | Bottelen met 6 gr/L suiker | |
14-21 | 16 September | Nagisting op fles | 20-22 ° |
Leermomenten
Die komen in een apparte (toekomstige) post te staan.
Fotos
Recept
Volume: 25 Liter
Begin SG: 1055-1065
Eind SG : 1009-1013
Berekende kleur (Morey): 14 EBC
Berekende bitterheid (Tinset): 45 IBU
Brouwzaalrendement: tbd %
Alcohol: tbd %
Vergistbare ingrediënten | |||||
Hoeveelheid | Unit | Type | Mouterij | Kleur (EBC) | % van de stort |
5,475 | gram | Extra Pale Mout | Weyermann | 2.5-3.5 | 95 % |
313 | gram | Caramalt | Fawcett | 12-20 | 5 % |
TOT: 5,788 | |||||
200 | gram | Rijsthulzen | |||
Hop | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Alfa (%) | Kooktijd | |
24 | gram | Ahtanum – 60 min | 3.2 | 60 min | |
14 | gram | Chinook – 60 min | 10.5 | 60 min | |
25 | gram | Ahtanum – 15 min | 3.2 | 15 min | |
15 | gram | Chinook – 15 min | 10.5 | 15 min | |
35 | gram | Chinook – hop-stand | 10.5 | hop-stand – 10 min | |
30 | gram | Ahtanum – hop-stand | 3.2 | hop-stand – 10 min | |
20 | gram | Nelson Sauvin – hop-stand | 10.7 | hop-stand – 10 min | |
15 | gram | Simcoe – hop-stand | 12.1 | hop-stand – 10 min | |
50 |
gram |
Cascade – dry-hop |
5.5 |
dry-hop – 12 dagen |
|
46 | gram | Ahtanum – dry-hop | 3.2 | dry-hop – 12 dagen | |
39 | gram | Chinook – dry-hop | 11.2 | dry-hop – 12 dagen | |
39 | gram | Simcoe – dry-hop | 12.1 | dry-hop – 12 dagen | |
34 | gram | Nelson Sauvin – dry-hop | 10.7 | dry-hop – 12 dagen | |
10 | gram | Amarillo – dry-hop | 10.5 | dry-hop – 12 dagen | |
Gist | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Fabrikant | Eenheid per liter | |
11 | gram | Safale American (US-05) | Fermentis | ||
Maischwater | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | |||
20.3 | liter | Maischwater PWN (Lisserbroek) | |||
Maisschema | |||||
Temperatuur | Rusttijd | ||||
65° | 75 min | ||||
78° | 8 min | ||||
Afloop wort & Spoelen | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Van | ||
13.6 | liter | Spoelwater | PWN |