Brouw #7 – Samuel Adams Clone
Voor mijn werk ben ik vrij regelmatig in Amerika. Daar drink ik graag Samuel Adams Boston Lager.
Omschrijving brouwerij:
Brewed with only the finest ingredients including Bavarian Noble hops and traditional brewing methods, Samuel Adams Boston Lager is full-flavoured and balanced. The balance of malty sweetness contrasted by hop spiciness and followed by the robust, smooth finish sets the standard for all Samuel Adams beers.
Nederlandse omschrijving:
De Samuel Adams Boston Lager is de nummer één craft bier in de Verenigde Staten. Het is een pittig en goed uitgebalanceerd bier. De balans tussen de moutige zoetheid staat in contrast met de kruidigheid van de hop, gevolgd door een robuuste en gladde afwerking.
Echt een heerlijk bier. In Nederland is dit bier ook te bestellen. De prijs ligt tussen de €2,50 – €3,50 per flesje! Dat is dus ongeveer € 72,- per krat (exclusief statiegeld). Dat is toch een beetje te gek. Zelf brouwen dus.
Maar hoe kom ik aan het recept? Samuel bellen? Vergeet het maar. Zoeken op het internet dus. Dat heeft mij veel informatie gegeven.
-
beersmithrecipes.com: SABL clone
-
hobbybrouwen: Sam Adams “foxholster” lager link (gebaseerd op de vorige link)
-
hobbybrouwen: Sam Adams lager link
-
US: brewersfriend.com: Sam Adams clone link (niet genoeg info?)
-
US: smallbatchbrew.com: Sam Adams clone link (niet genoeg info?)
-
UK: bewuk.co.uk: Sam Adams clone discussion link
-
US: math.fsu.edu: Sam Adams clone link (niet genoeg info)
-
DE: brauerei.mueggelland.de: Sam Adams clone link more info, german
-
DE: hobbybrauer.de: Sam Adams clone link nice !
Het resultaat
Uiteindelijk ben ik op een Duits forum gekomen waar iemand veel pogingen gedaan heeft om dit bier na te maken.
Een recept & proces waarvan ik denk dat dit zou kunnen werken. Geen makkelijk proces!
Het Proces
Tijdens de brouwdag liep alles eigenlijk op rolletjes. Op de juiste momenten had ik de juiste spullen klaarstaan in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur. Totaal anders dan alle voorgaande brouw sessies.
Geen simpel vergistings schema!
# dagen | Type | Temp |
0 | Start – brouwen | |
1 | Hoofdgisting 4-5 dagen | 9.00 ° |
1 | Hoofdgisting | 10.75 ° |
1 | Hoofdgisting | 12.50 ° |
1 | Hoofdgisting | 14.25 ° |
1 | Hoofdgisting | 16.00 ° |
2 | Hoofdgisting – cold-crash | 1 ° |
5 | Lageren – dry-hopping | 13.00 ° |
3 | Lageren – cold-crash | 1 ° |
1 | Bottelen | |
Brouw Fotos
Het Recept
Ook op Duitse recepten site
Samuel Adams Clone | |||||
Volume | 25 | ||||
Begin SG | 1050-1060 | ||||
Eind SG | 1012-1016 | ||||
Berekende kleur (Morey) | 21 | ||||
Berekende bitterheid (Tinset) | 30 | ||||
Brouwzaalrendement | 60% | ||||
Kooktijd | 60 minuten | ||||
Alcohol | 5.4% | ||||
Vergistbare ingrediënten | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Mouterij | Kleur (EBC) | % van de stort |
4,587 | gram | Pilsner mout | 3 | 87.5% | |
393 | gram | Melaniodin mout | 70 | 7.5% | |
262 | gram | Crystal 60^L | 150 | 5.0% | |
Hop | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Leverancier | ABZ (%) | Kooktijd (min) |
67.3 | gram | Tettnanger | 1.7% | 60 | |
37.5 | gram | Hallertauer Mittelfruher | 2.9% | 30 | |
67.3 | gram | Tettnanger | 1.7% | 15 | |
37.5 | gram | Hallertauer Mittelfruher | 2.9% | 5 | |
40.5 | gram | Hallertauer Mittelfruher DRYHOP | 4.2% | 5 dagen | |
Gist | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Fabrikant | Eenheid per liter | |
1 zakje | Wyeast #2124 Bohemian Lager | ||||
Maischwater | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | |||
19 | liter | Maischwater PWN (Lisserbroek) | |||
Maisschema | |||||
Temperatuur | Rusttijd | ||||
57° | 10 min | ||||
63° | 45 min | ||||
67° | 10 min | ||||
72° | 20 min | ||||
78° | 5 min | Inactivatie enzymen | |||
Afloop wort & Spoelen | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Temperatuur | ||
15.5 | liter | Spoelwater PWN |
Lessons Learned
Heb je even? Kom hier nog op terug in latere posts: het bottelen en the story continues.
UPDATE: Dopetiket: