Brouw #7 – Samuel Adams Clone

Voor mijn werk ben ik vrij regelmatig in Amerika. Daar drink ik graag Samuel Adams Boston Lager.

Omschrijving brouwerij:

Brewed with only the finest ingredients including Bavarian Noble hops and traditional brewing methods, Samuel Adams Boston Lager is full-flavoured and balanced. The balance of malty sweetness contrasted by hop spiciness and followed by the robust, smooth finish sets the standard for all Samuel Adams beers.

Nederlandse omschrijving:

De Samuel Adams Boston Lager is de nummer één craft bier in de Verenigde Staten. Het is een pittig en goed uitgebalanceerd bier. De balans tussen de moutige zoetheid staat in contrast met de kruidigheid van de hop, gevolgd door een robuuste en gladde afwerking.

Echt een heerlijk bier. In Nederland is dit bier ook te bestellen. De prijs ligt tussen de €2,50 – €3,50 per flesje! Dat is dus ongeveer € 72,- per krat (exclusief statiegeld). Dat is toch een beetje te gek. Zelf brouwen dus.

Maar hoe kom ik aan het recept? Samuel bellen? Vergeet het maar. Zoeken op het internet dus. Dat heeft mij veel informatie gegeven.

  • beersmithrecipes.com: SABL clone
  • hobbybrouwen: Sam Adams “foxholster” lager link  (gebaseerd op de vorige link)
  • hobbybrouwen: Sam Adams lager  link
  • US: brewersfriend.com: Sam Adams clone link   (niet genoeg info?)
  • US: smallbatchbrew.com: Sam Adams clone link   (niet genoeg info?)
  • UK: bewuk.co.uk: Sam Adams clone discussion link
  • US: math.fsu.edu: Sam Adams clone link (niet genoeg info)
  • DE: brauerei.mueggelland.de: Sam Adams clone link  more info, german
  • DE: hobbybrauer.de: Sam Adams clone  link  nice !

Het resultaat

Uiteindelijk ben ik op een Duits forum gekomen waar iemand veel pogingen gedaan heeft om dit bier na te maken.

Een recept & proces waarvan ik denk dat dit zou kunnen werken. Geen makkelijk proces!

Het Proces

Tijdens de brouwdag liep alles eigenlijk op rolletjes. Op de juiste momenten had ik de juiste spullen klaarstaan in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur. Totaal anders dan alle voorgaande brouw sessies.

Geen simpel vergistings schema!

# dagen Type Temp
0 Start – brouwen
1 Hoofdgisting 4-5 dagen   9.00 °
1 Hoofdgisting  10.75 °
1 Hoofdgisting  12.50 °
1 Hoofdgisting  14.25 °
1 Hoofdgisting  16.00 °
2 Hoofdgisting – cold-crash           1 °
5 Lageren – dry-hopping  13.00 °
3 Lageren – cold-crash          1 °
1 Bottelen

Brouw Fotos

Op weg naar de 2e stap in het Maisch proces

Ondertussen even een pH test doen: keurig!

Om de thermometer op een vaste plaats midden in de wort te laten meten: een plank gebruiken.

Nu nog even koken met lekkere hopjes

Bier, dit is het gistvat. Gistvat, dit is het bier. Aangenaam.

Vloeibare gist voor het bier van Roy en voor mijn bier

Zo Bas, bier brouwen is zwaar he!

SG is uitgekomen rond de 1060

Het Recept

Ook op Duitse recepten site

Samuel Adams Clone
Volume 25
Begin SG 1050-1060
Eind SG 1012-1016
Berekende kleur (Morey) 21
Berekende bitterheid (Tinset) 30
Brouwzaalrendement 60%
Kooktijd 60 minuten
Alcohol 5.4%
     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Eenheid Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
 4,587 gram Pilsner mout 3 87.5%
393 gram Melaniodin mout 70 7.5%
262 gram Crystal 60^L 150 5.0%
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier ABZ (%) Kooktijd (min)
67.3 gram Tettnanger 1.7% 60
37.5 gram Hallertauer Mittelfruher 2.9% 30
67.3 gram Tettnanger 1.7% 15
37.5 gram Hallertauer Mittelfruher 2.9% 5
40.5 gram Hallertauer Mittelfruher DRYHOP 4.2% 5 dagen
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
1 zakje Wyeast #2124 Bohemian Lager
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
19 liter Maischwater PWN (Lisserbroek)
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd
57° 10 min
63° 45 min
67° 10 min
72° 20 min
78° 5 min Inactivatie enzymen
     Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Temperatuur
15.5 liter Spoelwater PWN

Lessons Learned

Heb je even? Kom hier nog op terug in latere posts: het bottelen en the story continues

UPDATE: Dopetiket:

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x