Brouw #12 Punk IPA – Lessons Learned

Wat zou ik de volgende keer anders doen? Genoeg! Hier een aantal leermomenten.

 

Maischwater verwarmen

Vooraf de Grainfather programmeren om met maischwater voor te verwarmen. Door tijdgebrek is dit nu niet gebeurt.

Volgende keer:  1 dag voor het brouwen: de Grainfather op de brouw locatie zetten en vullen met (meer) dan voldoende maischwater.
Wel de ketel aansluiten op 230v en programmeren zodat bij aanvang van de brouwdag het water de juiste temperatuur heeft.

Hoe warm? Als de eerste stap 64° is, programmeer de ketel dan op 66°.

Welke tijd?  Je stelt de starttijd van het verwarmen in. Maak daarom zelf een inschatting hoe lang de ketel nodig heeft om op de gewenste temperatuur te komen.

Programmeren ketel: op vrijdag 22:00 en de Brouwdag op zaterdag 09:00 —>
–> stel de “delay” in op 10 uur en 30 minuten. De ketel zal dan met het opwarmen beginnen om 08:30.

Waarom? Omdat de temperatuur zal dalen als je de geschrote mout in de ketel doet.

TIP: Schroot de mout een avond voor de brouwdag. Dan kan deze direct in de ketel als je wil beginnen.

 

 

Kleine moutresten

Kleine moutresten willen toch het overloop pijpje in. Het advies (hobbybrouwen forum) was om daar een thee zeefje op te leggen. In de praktijk is dat absoluut niet handig. Het valt er af en geeft een klein zeef oppervlak.

Volgende keer: bestel het Grainfather Overflow Filter  <– gedaan!

Resultaat:  Heb het filter gebruikt bij brouw #13 en het werkt perfect. Dit zou een standaard onderdeel van de ketel moeten zijn.

 

 

 

 

 

 

Grainfather Conical Fermenter – Cooling Ring

De Conical fermenter heeft een “cooling ring”. Bij volumes <13 liter komt de wort niet in aanraking met de koel-ring en zal de effectiviteit zeer beperkt zijn. Dit geld niet voor verwarming omdat deze aan de onderkant van de ketel zit. 

Volgende keer:  Als ik toch in zo’n situatie kom dan zou ik iets met volume in het vat doen zoals bijvoorbeeld een 4 of 5 liter jerrycan. Deze moet je wel desinfecteren en goed afsluiten.

Resultaat: 13 liter bier met 5 liter extra volume: nu komt de vloeistof tot 18 liter en zal 83% van de koelring gebruiken.

 

 

 

 

 

Grainfather Conical Fermenter – Cooling Pump Kit

De cooling pump kit slang (aansluitingen) druppelen/lekken af en toe. Stookwinkel.nl gaf aan dat de witte ringetjes gebruikt moeten worden. Dat heb ik gedaan maar die moet je NIET gebruiken. Het zou niet moeten lekken zonder aanpassingen. Dit moet ik nog testen als brouw #13 in de fles zit. 

 

 

 

Hopbus – veel te vol?

Vul deze maar beperkt met PELLETS omdat deze ENORM groeien! (zie foto). Er ging nu 195 gram pellets in en de bus leek wel op ploffen te staan toen ik ging bottelen.

Volgende keer: Split grote hopgiften in 2 delen. Een in de hopbus en de rest in een hopzakje. Dat heb ik met brouw #13 gedaan.

Volgende keer: De hopbus een beetje laten uitlekken als ik deze uit het gistvat haal? Misschien helemaal NIET uit het gistvat halen maar direct gaan bottelen?

 

 

 

 

 

Koelwater

Na het koken begint de koelstap. Het wort moet nu van 100° naar ongeveer 22° afkoelen. Daarvoor gebruik ik nu de counterflow chiller van Grainfather. Het warme water dat uit de chiller komt gaat normaal de tuin of de put in. Het slaat eigenlijk nergens op om zo veel drinkwater weg te laten lopen. 

–> Koelwater opvangen in een regenton.

Daarna kan je dit water gebruiken:

– voor het schoonmaken van apparatuur
– om platen water te geven

 

 

Tilt Hydrometer

Heeft veel gist residu op de Tilt invloed op de werking? Ik merkte dat de SG omhoog ging toen ik bij het dry-hoppen met de hopbus wat gist van de Tilt afschraapte.

Zie de “spike” in de SG grafiek:

 

 

Volgende keer meer lessons learned!

 

 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x