Brouw #13 – vergisting start niet?
Zaterdag middag gebrouwen en om 17:00 zat alles in het gistvat. Ik had echter nog geen tijd om de gist toe te voegen. Dat heb ik uiteindelijk rond 23:30 gedaan.
Zondag 12:00 — Nog geen tegen van vergisting
Zondag 18:00 — Nog geen tegen van vergisting!
Toch maar een bericht in het Hobbybrouwen forum gezet
Zondag 23:00 — Nog geen tegen van vergisting????
Maandag 02:00 — Gelukkig lijkt er toch iets te gebeuren!
Wanneer begint de vergisting ‘normaal’?
Het schijnt dus helemaal niet gek te zijn als het na 10-26 uur begint.
Het eerste advies dat ik kreeg was: “Heb GEDULD”.
Wat?? Ja, iets dat niet met technologie op te lossen is, geduld.
Ik kreeg ook te horen
“Als de vergisting na een uur start ent je teveel gist… Dit kan leiden tot bieren die wat leeg van smaak zijn. Beter is het als de vergisting start na zo’n 4 tot 8 uur.”
HET IS GEEN WEDSTRIJD 🙂
Je gaat toch twijfelen en denkt dat je iets bent vergeten.
Vergisting eerdere bieren
Hier nog even een overzicht:
Brouw #8 – Tripel: 6 uur na “bier-in-het-gistvat”
Brouw #9 – IPA: 2 uur na “bier-in-het-gistvat”
Brouw #10 – Isid’or Clone: 4 uur na “bier-in-het-gistvat”
Geduld is een schone zaak. En zoals bij het forum aangegeven hoeft de vergisting ook niet snel te beginnen.