Brouw #8 – Tripel

DJ’s Tripel
Belgium Tripel

Alcohol:
9.6%
Brouwdatum:
8 Sep 2018
Batch:
25 Liter
Ketel:
Gas
Mouten:
Pils mout
Kristalsuikeer
Hoppen:
Hallertauer M
East-Kent Gold.
Kleur:
onbekend
Bitterheid:
onbekend
Begin SG:
1082
Eind SG:
1010

Na het Sam Adams debacle was even tijd voor iets anders. Een bier dat ik al een tijd op mijn verlanglijst heb staan is een Tripel.

Blond, sterk, pittig.

(of is het ‘Belgische Tripel’?)

Na een half uur zoeken op het hobbybrouwen.nl forum kwam ik het dit recept tegen.

Roy heeft alle ingrediënten besteld zodat we op Zaterdag 8 September bij Bas konden brouwen.

Bas: APA
Roy: Een DRIPA (Dark Rye IPA)
DJ: Tripel

 

Tripel

Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Hij heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Kenmerkend voor een tripel is ook vaak een hoger koolzuurgehalte. (bron: wikipedia)

 

Het Proces

Tijdens de brouwdag liep alles eigenlijk op rolletjes. Op de juiste momenten had ik de juiste spullen klaarstaan in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur. Net als de voorgaande brouw sessie, de Sam Adams clone 🙂 .

aantal
dagen
Type Temp
 0 Start – brouwen
 5 Hoofdgisting 5 dagen  20.00 °
14 Lageren 14 dagen  15.00 °
1 Bottelen met 6 gr/L suiker

 

Dit is de eerste brouw waarbij ik mijn Tilt Hydrometer gebruik. Hieronder zie je dat het gistingsproces vrij snel verliep.
Begin SG: 1082
Waarom begint de grafiek dan onder de 1080? Het bier is Zaterdag gebrouwen en pas Zondag middag 15:00 heb ik de Tilt in het gistvat laten vallen.

xx

Leuk om te zien dat de temperatuur tijdens het gistingsproces van onder de 20 graden naar boven de 26 graden gaat. Drukke boel daar in dat vat.

Goed: nu was het voor mij absoluut duidelijk wanneer het gistingsproces klaar was. Tijd om te lageren dus!

 

Brouw Fotos

 

 

Tripel @ Untappd

Tripel @ Untappd

Recept

Volume: 25 Liter
Begin SG: 1065-1075
Eind SG  :  1005-1015
Berekende kleur (Morey): 8.4
Berekende bitterheid (Tinset): 37
Brouwzaalrendement: xx%
Alcohol: 9.0 %

     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Eenheid Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
                          7,500 gram Pilsmout Dingemans 3 90.2%
                              813 gram Witte Kristalsuiker 9.8%
      TOTAAL    8,313 100%
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier Alfa (%) Kooktijd (min)
24 gram Centennial – 90 min v.d. Kooy 11.5 90
24 gram Hallertauer Mittelfruher – 90 min v.d. Kooy 2.9 90
25 gram Hallertauer Mittelfruher – 10   min v.d. Kooy 2.9 10
25 gram East-Kent Goldings – 10 min v.d. Kooy 5.5 10
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
14 gram Safbrew Abbaye Fermentis
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
21.25 liter Maischwater PWN (Lisserbroek) Maischwater
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd Beslagdikte l/kg
55° 10 min
63° 45 min
73° 30 min
78° 5 min
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier
20 liter Spoelwater PWN

bron: hobbybrouwen forum

 

 

Etiket

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x