Brouw #8 – Tripel
Na het Sam Adams debacle was even tijd voor iets anders. Een bier dat ik al een tijd op mijn verlanglijst heb staan is een Tripel.
Blond, sterk, pittig.
(of is het ‘Belgische Tripel’?)
Na een half uur zoeken op het hobbybrouwen.nl forum kwam ik het dit recept tegen.
Roy heeft alle ingrediënten besteld zodat we op Zaterdag 8 September bij Bas konden brouwen.
Bas: APA
Roy: Een DRIPA (Dark Rye IPA)
DJ: Tripel
Tripel
Tripel is een zwaar bovengistend bier, met een hergisting op fles. De kleur varieert tussen blond en amber. Hij heeft meestal een sterke moutige en/of hopbittere smaak. Tripel heeft een alcoholpercentage van 7 tot 10%. Het hoge percentage komt niet noodzakelijk uit de hoeveelheid graan, er wordt eventueel suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcoholpercentage te bereiken. Kenmerkend voor een tripel is ook vaak een hoger koolzuurgehalte. (bron: wikipedia)
Het Proces
Tijdens de brouwdag liep alles eigenlijk op rolletjes. Op de juiste momenten had ik de juiste spullen klaarstaan in de juiste hoeveelheid en op de juiste temperatuur. Net als de voorgaande brouw sessie, de Sam Adams clone 🙂 .
aantal dagen |
Type | Temp |
0 | Start – brouwen | |
5 | Hoofdgisting 5 dagen | 20.00 ° |
14 | Lageren 14 dagen | 15.00 ° |
1 | Bottelen met 6 gr/L suiker |
Dit is de eerste brouw waarbij ik mijn Tilt Hydrometer gebruik. Hieronder zie je dat het gistingsproces vrij snel verliep.
Begin SG: 1082
Waarom begint de grafiek dan onder de 1080? Het bier is Zaterdag gebrouwen en pas Zondag middag 15:00 heb ik de Tilt in het gistvat laten vallen.
Leuk om te zien dat de temperatuur tijdens het gistingsproces van onder de 20 graden naar boven de 26 graden gaat. Drukke boel daar in dat vat.
Goed: nu was het voor mij absoluut duidelijk wanneer het gistingsproces klaar was. Tijd om te lageren dus!
Brouw Fotos
Recept
Volume: 25 Liter
Begin SG: 1065-1075
Eind SG : 1005-1015
Berekende kleur (Morey): 8.4
Berekende bitterheid (Tinset): 37
Brouwzaalrendement: xx%
Alcohol: 9.0 %
Vergistbare ingrediënten | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Mouterij | Kleur (EBC) | % van de stort |
7,500 | gram | Pilsmout | Dingemans | 3 | 90.2% |
813 | gram | Witte Kristalsuiker | 9.8% | ||
TOTAAL 8,313 | 100% | ||||
Hop | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Leverancier | Alfa (%) | Kooktijd (min) |
24 | gram | Centennial – 90 min | v.d. Kooy | 11.5 | 90 |
24 | gram | Hallertauer Mittelfruher – 90 min | v.d. Kooy | 2.9 | 90 |
25 | gram | Hallertauer Mittelfruher – 10 min | v.d. Kooy | 2.9 | 10 |
25 | gram | East-Kent Goldings – 10 min | v.d. Kooy | 5.5 | 10 |
Gist | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Fabrikant | Eenheid per liter | |
14 | gram | Safbrew Abbaye | Fermentis | ||
Maischwater | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | |||
21.25 | liter | Maischwater PWN (Lisserbroek) | Maischwater | ||
Maisschema | |||||
Temperatuur | Rusttijd | Beslagdikte l/kg | |||
55° | 10 min | ||||
63° | 45 min | ||||
73° | 30 min | ||||
78° | 5 min | ||||
Afloop wort & Spoelen | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Leverancier | ||
20 | liter | Spoelwater | PWN |
bron: hobbybrouwen forum
Etiket