Brouw #12 Punk IPA Clone

DJ’s PØNK IPA
American IPA

Alcohol:
6.4-6.8%
Brouw datum:
4 Aug 2020
Batch:
20 Liter
Ketel:
Elektrisch
Mouten:
Pale mout
CaraM T3
Hoppen:
VEEL:
zie recept
Kleur:
14 EBC
Bitterheid:
40-50
Begin SG:
1060
Eind SG:
1010

Na een lange tijd gaat het toch weer gebeuren. Ik ga een bier brouwen!

Waarom Nu?

Op 22 Augustus heb ik met mijn brouw-maten een brouwdag en kort geleden heb ik zo’n beetje al mijn brouw apparatuur verkocht en nieuwe aangeschaft. Daarom leek het mij verstandig om voor die tijd deze apparatuur te testen. Het zou jammer zijn als we met z’n allen gaan brouwen en ik vast loop. Testen dus!

 

Wat gaat het worden?

Aangezien ik een groot fan van IPA’s ben en graag een Brewdog Punk IPA drink dacht ik “Die gaan we brouwen!”.

1. Maar dat is toch super makkelijk?
2. Brewdog publiceert alle recepten!

#2 dat klopt: https://brewdogrecipes.com/recipes/punk-ipa-2010-current

#1 Dat is niet zo makkelijk als het er uitziet. Waarom niet? Het recept geeft je wel wat informatie maar laat ook veel (belangrijke) informatie achterwege. (en terecht?).

  • EBC’s van de mouten?
  • Hop giften tijdens het koken “start/middle/end”: hoeveel minuten is start, middle en end?
  • Dry hopping: hoe lang? –> Ok, dat geven ze aan: 5 dagen
  • Dry hopping: welke temperatuur? –> Ok, dat geven ze aan: 14°
  • Wat zijn de alfazuur waarden van de gebruikte hops?  Je kan wel zeggen dat je 30 gram Ahtanum gebruikt maar die kan je kopen met een Alfazuur percentage van 3.0% tot iets meer dan 7%.

Al met al is het een indicatie en zal je het recept zelf moeten maken op basis van jouw ervaring, apparatuur en beschikbare ingredienten.

Dus ging ik op zoek en las veel berichten op fora waar iedereen weer een totaal ander idee had over het brouwen van een Punk IPA clone. Ok, dus moeten we het recept zelf maken op basis van de volgende parameters:

  • Bitter Hop tijdens kook: Chinook, Ahtanum
  • Aroma Hop tijdens kook: Simcoe, Nelson Sauvin
  • Dry Hop: Chinook, Ahtanum, Simcoe, Nelson Sauvin, Cascade en Amarillo
  • Target OG/FG:  1053 / 1011
  • EBC: 15
  • IBU: 40  (Tinseth)

Met deze data heb ik een recept gemaakt en deze in verschillende tools ingevoerd. Het resultaat: allemaal verschillende berekeningen van de IBU. Deze verschilde van 38 tot 78 met exact dezelfde data. 🙂 Denk dat ik, indien mogelijk qua tijd,  hier in de toekomst nog wel een post aan ga wijden.

Ok, vanaf nu moeten we het zelf doen.

Punk IPA voorbeeld recepten:

Bron

Opmerking

hobbybrouwen

2010 Punk IPA, veel andere hoppen (compared to recipe)

hobbybrouwen

2010 Punk IPA, veel hop erg lang koken,

hobbybrouwen

2010 Punk IPA

brewersfriend

2010 Punk IPA

brewdogrecipes

2010 Punk IPA

 

 

Het proces

Dit was ongeveer gelijk aan het proces bij de vorige brouwdagen: elektrisch. Het grote verschil was dat ik andere appraatuur gebruik en ook het schoonmaak proces anders is.  Ook voor deze brouwdag heb ik weer een uitgebreid script geschreven om te voorkomen dat ik zaken vergeet of niet op tijd regel.

Filmen?

Deze keer wilde ik het totale proces filmen. Helaas had ik te weinig tijd om te zorgen voor een constructie waarbij ik mijn 4K camera eenvoudig vanuit verschillende hoeken kan laten filmen. Dat zou mijn brouwproces te veel storen.
Wat nodig is om goed te kunnen filmen:  bepaal de hoeken van waaruit je alle aspecten van het brouwproces van zien en zorg dat je een camera snel en eenvoudig kan verplaatsen. Hierdoor kan jij je focussen op het brouwen.

Water verspilling?

Deze keer wil ik het warme koel water (dat via de counterflow chiller loopt) opvangen in een 100 Liter regenton. Dit water kan ik dan gebruiken om spullen schoon te maken en later om de planten in onze tuin water te geven.

 

 

Wat was er anders?

  • Brouwketel:  Grainfather G30
  • Gistvat: Grainfather Conical Fermenter
  • Dry-hopping: met een Hop Bus
  • Hop: pellets ipv hop bloemen.
    (Waarom? Daarom. Wil ik gewoon een keer proberen)
  • Bottel suiker: Het bier gaat nu niet eerst naar een bottel emmer waar het  6 gr/L suiker krijgt maar het gaat vanuit het gistvat direct de fles in. De juiste hoeveelheid suiker zal ik in ieder flesje spuiten. Hoe bereken je de samenstelling van de vloeistof? Zie de volgende blog post met een Excel sheet.

 

 

SG Vergisting

Met behulp van de Tilt Hydrometer meet ik continue de SG en temperatuur van het bier.

 

 

Planning

# dagen Datum – 2020
Type Temp     
4 Augustus Start – brouwen
0 4 Augustus Hoofdvergisting 19 °
5-8 12 Augustus Lageren 18 °
4 16 Augustus Dry-hopping 14 °
5 21 Augustus Bottelen met 6 gr/L suiker
14-21 4-11 September Nagisting op fles 20-22 °

 

 

 

Leermomenten

Die komen in een komende post aan bod

 

 

 

Foto’s

 

Schroten

Schrootmolen – zorg voor een goede afstelling

Zet de witte bak zo dicht mogelijk onder de schrootmolen om stof te voorkomen.

Gebruik een boormachine om de schrootmolen te bedienen

Resultaat: het geschrote mout

 

Spoelen

Jodium test: geen paars: alle zetmeel is afgebroken 👍

Moutkorf optillen en vastzetten. Laat maar lekken.

Spoelwater toevoegen – ondertussen start het koken

Zet de moutkorf in een emmer. Over 20 minuten kan het gelekte bier in de ketel.

 

Koken

Koken maar!

Mooie rollende kook met de eerste hopgift in de hop-spider

Inhoud hop-spider na het uitlekken

 

Hopstand & Meten

Hop-stand: gekookte wort af laten koelen tot +/- 84°, hop toevoegen, 10 minuten wachten en dan verder koelen

Ondertussen even een sample nemen voor een SG meting

SG meting ook dmv een refractometer

 

Koelen

Grainfather counterflow chiller – koelt nu het bier IN de ketel af voor hop-stand

Grainfather Wort-o-meter: prik hier de temperatuur sensor in: gekoelde wort de juiste temperatuur?

Het warme koelwater vang ik op in een regenton om te gebruiken bij het schoonmaken en om de tuin te sproeien

Ik zie toch wat ‘vlokjes’ in de gekoelde wort

 

Naar gistvat

Gekoelde wort gaat naar de Grainfather Conical Fermenter

Resultaat SG meting

Temperatuur gekoelde wort: prima!

Tot slot: het waterslot

Maar EERST gist toevoegen 🙂

 

Maischen

Goed roeren als de geschrote mout in de ketel gaat

de pomp mag aan

Eerste maisch stap temperatuur bereikt!

Het thee-zeefje voorkomt dat mout door de pomp stroomt  (over 2 weken heb ik een betere oplossing)

 

Waterslot

Waterslot met rood dopje

De lucht lijkt er niet uit te kunnen

Had nog een waterslot met een wit dopje. Deze heeft duidelijke gaatjes en werkte goed.

 

 

Recept

Volume: 20 Liter
Begin SG: 1055-1065
Eind SG  : 1009-1013
Berekende kleur (Morey): 14 EBC
Berekende bitterheid (Tinset): 45 IBU
Brouwzaalrendement: tbd %
Alcohol: tbd %

     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Unit Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
5,000 gram Ale Mout Swaen 7 98%
   100 gram Cara Munich type III Weyermann 120-150 2%
TOT: 5,100
200 gram Rijsthulzen
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Alfa (%) Kooktijd
20 gram Ahtanum – 60 min 3.2 60 min
12 gram Chinook – 60 min 10.5 60 min
20 gram Ahtanum – 15   min 3.2 15 min
12 gram Chinook – 15 min 10.5 15 min
28 gram Chinook – hop-stand 10.5 hop-stand – 10 min
24 gram Ahtanum – hop-stand 3.2 hop-stand – 10 min
16 gram Nelson Sauvin – hop-stand 10.7 hop-stand – 10 min
13 gram Simcoe – hop-stand 12.1 hop-stand – 10 min
75 gram Ahtanum – dry-hop 3.2 dry-hop – 5 dagen
38 gram Chinook – dry-hop 10.5 dry-hop – 5 dagen
33 gram Simcoe – dry-hop 12.1 dry-hop – 5 dagen
23 gram Nelson Sauvin – dry-hop 10.7 dry-hop – 5 dagen
20 gram Amarillo – dry-hop 10.5 dry-hop – 5 dagen
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
11 gram Safale American (US-05) Fermentis
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
17.3 liter Maischwater PWN (Lisserbroek)
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd
65° 75 min
78° 8 min
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Van
10.7 liter Spoelwater PWN

 

 

 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x