Brouw #12 Punk IPA Clone
Na een lange tijd gaat het toch weer gebeuren. Ik ga een bier brouwen!
Waarom Nu?
Op 22 Augustus heb ik met mijn brouw-maten een brouwdag en kort geleden heb ik zo’n beetje al mijn brouw apparatuur verkocht en nieuwe aangeschaft. Daarom leek het mij verstandig om voor die tijd deze apparatuur te testen. Het zou jammer zijn als we met z’n allen gaan brouwen en ik vast loop. Testen dus!
Wat gaat het worden?
Aangezien ik een groot fan van IPA’s ben en graag een Brewdog Punk IPA drink dacht ik “Die gaan we brouwen!”.
1. Maar dat is toch super makkelijk?
2. Brewdog publiceert alle recepten!
#2 dat klopt: https://brewdogrecipes.com/recipes/punk-ipa-2010-current
#1 Dat is niet zo makkelijk als het er uitziet. Waarom niet? Het recept geeft je wel wat informatie maar laat ook veel (belangrijke) informatie achterwege. (en terecht?).
- EBC’s van de mouten?
- Hop giften tijdens het koken “start/middle/end”: hoeveel minuten is start, middle en end?
- Dry hopping: hoe lang? –> Ok, dat geven ze aan: 5 dagen
- Dry hopping: welke temperatuur? –> Ok, dat geven ze aan: 14°
- Wat zijn de alfazuur waarden van de gebruikte hops? Je kan wel zeggen dat je 30 gram Ahtanum gebruikt maar die kan je kopen met een Alfazuur percentage van 3.0% tot iets meer dan 7%.
Al met al is het een indicatie en zal je het recept zelf moeten maken op basis van jouw ervaring, apparatuur en beschikbare ingredienten.
Dus ging ik op zoek en las veel berichten op fora waar iedereen weer een totaal ander idee had over het brouwen van een Punk IPA clone. Ok, dus moeten we het recept zelf maken op basis van de volgende parameters:
- Bitter Hop tijdens kook: Chinook, Ahtanum
- Aroma Hop tijdens kook: Simcoe, Nelson Sauvin
- Dry Hop: Chinook, Ahtanum, Simcoe, Nelson Sauvin, Cascade en Amarillo
- Target OG/FG: 1053 / 1011
- EBC: 15
- IBU: 40 (Tinseth)
Met deze data heb ik een recept gemaakt en deze in verschillende tools ingevoerd. Het resultaat: allemaal verschillende berekeningen van de IBU. Deze verschilde van 38 tot 78 met exact dezelfde data. 🙂 Denk dat ik, indien mogelijk qua tijd, hier in de toekomst nog wel een post aan ga wijden.
Ok, vanaf nu moeten we het zelf doen.
Punk IPA voorbeeld recepten:
Bron |
Opmerking |
2010 Punk IPA, veel andere hoppen (compared to recipe) |
|
2010 Punk IPA, veel hop erg lang koken, |
|
2010 Punk IPA |
|
2010 Punk IPA |
|
2010 Punk IPA |
Het proces
Dit was ongeveer gelijk aan het proces bij de vorige brouwdagen: elektrisch. Het grote verschil was dat ik andere appraatuur gebruik en ook het schoonmaak proces anders is. Ook voor deze brouwdag heb ik weer een uitgebreid script geschreven om te voorkomen dat ik zaken vergeet of niet op tijd regel.
Filmen?
Deze keer wilde ik het totale proces filmen. Helaas had ik te weinig tijd om te zorgen voor een constructie waarbij ik mijn 4K camera eenvoudig vanuit verschillende hoeken kan laten filmen. Dat zou mijn brouwproces te veel storen.
Wat nodig is om goed te kunnen filmen: bepaal de hoeken van waaruit je alle aspecten van het brouwproces van zien en zorg dat je een camera snel en eenvoudig kan verplaatsen. Hierdoor kan jij je focussen op het brouwen.
Water verspilling?
Deze keer wil ik het warme koel water (dat via de counterflow chiller loopt) opvangen in een 100 Liter regenton. Dit water kan ik dan gebruiken om spullen schoon te maken en later om de planten in onze tuin water te geven.
Wat was er anders?
- Brouwketel: Grainfather G30
- Gistvat: Grainfather Conical Fermenter
- Dry-hopping: met een Hop Bus
- Hop: pellets ipv hop bloemen.
(Waarom? Daarom. Wil ik gewoon een keer proberen) - Bottel suiker: Het bier gaat nu niet eerst naar een bottel emmer waar het 6 gr/L suiker krijgt maar het gaat vanuit het gistvat direct de fles in. De juiste hoeveelheid suiker zal ik in ieder flesje spuiten. Hoe bereken je de samenstelling van de vloeistof? Zie de volgende blog post met een Excel sheet.
SG Vergisting
Met behulp van de Tilt Hydrometer meet ik continue de SG en temperatuur van het bier.
Planning
# dagen | Datum – 2020 |
Type | Temp |
4 Augustus | Start – brouwen | ||
0 | 4 Augustus | Hoofdvergisting | 19 ° |
5-8 | 12 Augustus | Lageren | 18 ° |
4 | 16 Augustus | Dry-hopping | 14 ° |
5 | 21 Augustus | Bottelen met 6 gr/L suiker | |
14-21 | 4-11 September | Nagisting op fles | 20-22 ° |
Leermomenten
Die komen in een komende post aan bod
Foto’s
Schroten
|
Spoelen
|
Koken
|
Hopstand & Meten
|
Koelen
|
Naar gistvat
|
Maischen
|
Waterslot
|
Recept
Volume: 20 Liter
Begin SG: 1055-1065
Eind SG : 1009-1013
Berekende kleur (Morey): 14 EBC
Berekende bitterheid (Tinset): 45 IBU
Brouwzaalrendement: tbd %
Alcohol: tbd %
Vergistbare ingrediënten | |||||
Hoeveelheid | Unit | Type | Mouterij | Kleur (EBC) | % van de stort |
5,000 | gram | Ale Mout | Swaen | 7 | 98% |
100 | gram | Cara Munich type III | Weyermann | 120-150 | 2% |
TOT: 5,100 | |||||
200 | gram | Rijsthulzen | |||
Hop | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Alfa (%) | Kooktijd | |
20 | gram | Ahtanum – 60 min | 3.2 | 60 min | |
12 | gram | Chinook – 60 min | 10.5 | 60 min | |
20 | gram | Ahtanum – 15 min | 3.2 | 15 min | |
12 | gram | Chinook – 15 min | 10.5 | 15 min | |
28 | gram | Chinook – hop-stand | 10.5 | hop-stand – 10 min | |
24 | gram | Ahtanum – hop-stand | 3.2 | hop-stand – 10 min | |
16 | gram | Nelson Sauvin – hop-stand | 10.7 | hop-stand – 10 min | |
13 | gram | Simcoe – hop-stand | 12.1 | hop-stand – 10 min | |
75 | gram | Ahtanum – dry-hop | 3.2 | dry-hop – 5 dagen | |
38 | gram | Chinook – dry-hop | 10.5 | dry-hop – 5 dagen | |
33 | gram | Simcoe – dry-hop | 12.1 | dry-hop – 5 dagen | |
23 | gram | Nelson Sauvin – dry-hop | 10.7 | dry-hop – 5 dagen | |
20 | gram | Amarillo – dry-hop | 10.5 | dry-hop – 5 dagen | |
Gist | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Fabrikant | Eenheid per liter | |
11 | gram | Safale American (US-05) | Fermentis | ||
Maischwater | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | |||
17.3 | liter | Maischwater PWN (Lisserbroek) | |||
Maisschema | |||||
Temperatuur | Rusttijd | ||||
65° | 75 min | ||||
78° | 8 min | ||||
Afloop wort & Spoelen | |||||
Hoeveelheid | Eenheid | Type | Van | ||
10.7 | liter | Spoelwater | PWN |