Brouw #10 La Trappe Isid’or clone

Isid’or clone
Tripel

Alcohol:
+/-7.4%
Brouwdatum:
16 Feb 2019
Batch:
25 Liter
Ketel:
Elektrisch!
Mouten:
Pale Ale mout
Cara 120
Cara Pils
Cara Aroma
Li Tarwemout
Hoppen:
Perle
Kleur:
40 EBC
Bitterheid:
 27 IBU
Begin SG:
1080
Eind SG:
1020

^^ NOG NIET ^^

Het is al lang geleden dat ik een brouwdag van ’t Wortwat heb bezocht. De laatste keer was volgens mij de Sterke Blonde in Maart 2018. Sinds dit bier heb ik de volgende gezamenlijke brouwdagen gemist:

 • November 2018: Sierra Nevada Torpedo IPA (Clone)
 • Oktober 2018: Barley Wine Dark Christmas
 • September 2018: Bock bier
 • Mei 2018: Schwarz

Het was jammer dat ik niet in Nederland was toen de Sierra Nevada Torpedo IPA gebrouwen werd. Hier had ik graag bij willen zijn. De brouwsels (Barley wine, bock, schwarz) zijn niet echt mijn soort bieren.

Eind December 2018 was ik van plan thuis te brouwen, al dan niet met mijn brouw buddies Roy & Bas. Het is er niet van gekomen. Ik had het gewoon te druk en wilde meer tijd met mijn familie doorbrengen.

Maar goed, we gaan verder en ook nu had ik het extreem druk.

Dat was ook de reden dat ik pas de avond voor de brouwdag naar het recept ging kijken. Door Bas werd ik er op gewezen dat we een email hadden ontvangen van Nico, de “recepten generator”. We moesten lege, gesteriliseerde flessen meenemen voor de gist.

Locatie? Boerderij van “Van Duivenvoorden” in Lisserbroek. Daar hebben we met 34 brouw sets hetzelfde bier gebrouwen:  een record?.

 

 

La Trappe clone?

Deze keer staat het Isid’or bier centraal, het bier dankt zijn naam aan een O.L.V. Abdij de Koningshoeven. Toen deze 125 jaar bestond is dit Trappisterbier vernoemd naar de Isidorus, de eerste brouwmeester van het klooster. Tot op de dag van vandaag wordt dit bier nog steeds gebrouwen in Berkel-Enschot in Brabant en is het enige Nederlandse Trappisterbier.

 

 

SG tijdens vergisting

Opvallend: hoe snel de vergisting verliep.

NOTE: de SG meting direct na het brouwen was 1080. (Alleen getest met de refractometer van Bas, niet met mijn SG-meter-buis). De Tilt gaf de volgende ochtend een SG van 1069. Dat is dus 11 punten lager. Denk dat ik mijn Tilt moet calibreren.

 

 

 

Leermomenten:

Ja dat waren er wel veel deze keer 🙂

Zaterdag 16 Februari 2019

 • VOORBEREIDING: Door drukte pas de avond voor de brouwdag naar het recept en de instructies gekeken. Volgende keer ff eerder 🙂 De hoeveelheid water in het recept was niet goed. Daarom moesten we deze zelf berekenen. Dat heb ik gedaan mbv Brouwhulp
 • PLAATSING KETEL. Op een tafel of op de grond? Voor het bedienen en aflezen van het display is het prettig als de ketel op een tafel staat. Maar als je na het maischen de moutkorf omhoog moet trekken dan moet de ketel echt op de grond staan, tenzij je een takel constructie hebt. Misschien is dat de reden waarom het display van de Grainfather ‘naar boven kijkt’, prima af te lezen als de ketel om de grond staat.
 • FILTEREN. Hoe ga ik dat doen? Ik heb een bodemfilter gekocht en las dat je daar een siliconen slang omheen moest leggen zodat deze beter afsluit. Ik had een siliconen slang meegenomen van mijn oude hevelfilter. Deze had waarschijnlijk een te grote doorsnede. Tijdens de brouwdag gaven mensen aan dat je geen siliconen slang moet gebruiken omdat lucht dan niet onder filter weg kan komen.
  –> OPZOEKEN op het hobbybrouwen forum.
 • VOLUME: Is mijn 50 Liter ketel wel groot genoeg? Ik ga 25 Liter brouwen en begin met 32  liter maischwater + 9 Kg moutstort !! De moutkorf zat behoorlijk vol! Met een 30 Liter easybrew had je zeker geen 25 liter van dit bier kunnen brouwen.
  Volgende keer misschien 5-7 liter van maischwater toevoegen bij het spoelen?
 • MOUTSTORT: De eerste Maischstap was “10 minuten op 62 graden“.
  Ik wilde niet alle geschrote mout in een keer in de moutkorf gooien vanwege de kans op klonten. Daarom heb ik het voorzichtig gedaan. Voorzichtig. Dat duurde dus minimaal 15 minuten. TE LANG! Moet iets bedenken om dit beter en sneller te doen. Misschien met een accuboormachine met ‘roerlepel’ om flink te roeren tijdens de moutstort?
 • DOORLOOP (snelheid waarmee het wort door de moutkorf uitloopt) was erg laag. Was er te veel mout? Was de mout te fijn geschroot? Had ik rijstvlies hulzen moeten toevoegen? (had nooit gepast met deze hoeveelheid mout). Het duurde een tijd (en met voorzichtig roeren) totdat ik de pomp zachtjes (op 15-25%) kon laten lopen.
 • HOPGIFT Elektrische ketel – Het plan was om het bodem filter te gebruiken. Toen het koken begon gooide ik direct de eerste hopgift in de ketel
  –> STOM!! Geen Hopsock gebruikt!
  Nu kan ik de filterbodem niet meer plaatsen want als ik deze in de ketel laat zakken dan verstop ik direct een hoeveelheid hop ONDER het filter en het zal dan in de pomp komen.
  OK, dus geen pomp gebruiken bij het afkoelen(bij temperatuur < 80 graden) en hevelen naar het gistvat.
  Dan maar het bier via kraantje laten lopen, waaraan een Hopsock vastzit.
  Dat was geen succes. De hopsock zat in no time vol met hop en andere derrie.
  Je gaat je afvragen: IS er wel een perfecte manier?
  Had het met de hopsock goed gegaan als er GEEN losse hop in had gezeten?
 • GIST In plaats van het gist direct toe te voegen heb ik het gist meegenomen. Thuis aangekomen moest ik mij direct klaarmaken voor een verjaardag. Het gistvat stond toen in de keuken (+/- 20 graden). Op Zondagochtend heb ik de gist toegevoegd. De gist stond nog in de garage waar het ongeveer 11 graden was. Een uur later is de Tilt Hydrometer in het gistvat gegaan.

 

Zondag 17 Februari 2019

 • TILT METING: eerste meting: SG van 1069 (?) Waarom 1069? Waarom geen 1080? Moet ik mijn Tilt opnieuw calibreren? (en dan met terugwerkende kracht Misschien met mijn wijndief een sample nemen om een ‘handmatige’ SG check te doen?
 • SCHOONMAKEN KETEL: hierbij gebruikte ik een ander verlengsnoer omdat mijn dikke verlengsnoer erg vies was.
  Stom!
  Na 10 minuten stopte de ketel. Eerst de stoppen controleren maar deze waren OK. Verlengsnoer?
  Ai ! 3x 1mm2 voor 30 minuten lang 3000 Watt? 🙂 Nee, dat gaat niet.
  Wat ik niet weet is of mijn verlengsnoer nu beschadigt is en of ik deze nog veilig kan gebruiken.
  Gebruik een goed verlengsnoer voor de elektrische ketel (3000W). Dat is gelukt. 10 meter met 3x 2,5 mm2 aders.

 

Planning

 

# dagen Datum
Type Temp     
16 Februari Start – brouwen
17 Februari Hoofdvergisting  20-22 °
 na +/- 4 dagen 21 Februari Lageren 5.00 °
na ?14? dagen 7 Maart ? Bottelen met 6 gr/L suiker 20-22 °
14-21 dagen 21-28 Maart Nagisting op fles 20-22 °

 

Brouw Fotos

 

 

Recept

Volume: 25 Liter
Begin SG: 1080
Eind SG  :  1022
Berekende kleur (Morey): 40 EBC
Berekende bitterheid (Tinset): 27 IBU
Brouwzaalrendement: tbd%
Alcohol: tbd % (schatting: 7.3 %)

     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Eenheid Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
8,000 gram Pale Ale mout ?? 9 86%
575 gram Cara 120 ?? 120 6%
150 gram Licht Tarwemout ?? 3 2%
125 gram Cara Pils ?? 25 1%
125 gram Cara Aroma ?? 400 1%
200 gram Kristalsuiker 0 2%
125 gram Medium Kandij-siroop Arsegan 225 1%
TOTAAL    9,300
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier Alfa (%) Kooktijd
38.8 gram Perle ?? 5.3 % 60 min
38.8 gram Perle ?? 5.3 % 15 min
38.8 gram Perle ?? 5.3 % 5 min
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
+/- 1.5 liter opgekweekte XYZ gist ??
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
32 (!!) liter Maischwater PWN (Lisserbroek) Maischwater
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd Beslagdikte l/kg
62° 10 min
72° 45 min
78° 5 min
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier
5 liter Spoelwater PWN

 

 

 

 

 


 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Richard

Geachte,

Ik ga uw recept binnenkort proberen.
Mijn vraag is of u nog de bottelgist geeft toegevoegd of alleen maar de suiker.

MVG

2
0
Would love your thoughts, please comment.x