Brouw #5 – Sterke Blonde

Tijd voor een nieuw brouwsel! Deze keer zal het een Sterke Blonde zijn die ik met mijn brouw maten ga brouwen bij de brouwvereniging. Dus gaan we met 20-30 andere amateurbrouwers in een hal staan om allemaal hetzelfde bier te brouwen.

 

Op het recept na zijn er toch wel verschillen: de ene persoon brouwt 20 liter, de andere 30 of 50 liter. De ene brouwt met gas, de andere (steeds meer?) brouwt elektrisch.

 

Na het brouwen gaf de Refractometer 1055 aan (14 brix) en de (gecalibreerde) SG meter (buis) 1070-1075! Hoog tijd om de refractometer te calibreren.

INFO: omrekenen SG naar Brix en andersom:

SG = (Brix / (258.6-((Brix / 258.2)*227.1))) + 1                                                          (source: brucrafter)

Brix = (((182.4601 * SG -775.6821) * SG +1262.7794) * SG -669.5622)           (source: wikipedia)

 

Lessons Learned

  • Refractometer calibreren !!!
  • Isolatiedeken kopen voor brouwketel
  • Neem klapstoeltjes mee naar een brouwdag

 

 

Fotos

   

 

 

 

 

Recept

 

Sterke Blonde 25 liter
Omschrijving Waarde Grenzen
Volume 25
Begin SG 1075 1078 – 1082
Eind SG 1014 1012 – 1018
Berekende kleur (Morey) 8
Berekende bitterheid (Tinset) 30
Brouwzaalrendement 78%
Kooktijd 70 minuten
Alcohol 8.2 – 8.7%
     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Eenheid Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
 5,875 gram Pilsmout (The Swaen) 3 – 5 79.0%
 1,575 gram Kristalsuiker 21.0%
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier ABZ (%) Kooktijd (min)
21.0 gram Cascade hopbellen 10.1 60
11.5 gram Cascade hopbellen 10.1 30
14.25 gram Saaz hopbellen 3.5 5
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
20 gram Safbrew Ale (S-33) Fermentis 0.5
12.5 gram Safale American (US-05) Fermentis 0.5
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
22 liter Maischwater PWN (Lisserbroek)
Waterbehandeling maischwater (optioneel)
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant/Leverancier
22 liter Maischwater PWN (Lisserbroek)
0.9 gram Calcium Fosfaat (gips)
2.0 ml Fosforzuur 75%
16.5 liter Spoelwater met 0.5ml fosforzuur
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd
62° 25 min Beta amylase (versuikering)
75° 30 min Alfa amylase
78° 5 min Inactivatie enzymen
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Temperatuur
16.5 liter Spoelwater PWN

 

 

 

UPDATE: Dopetiket:

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x