Brouw #9 IPA v2

DJ’s IPA v2
Indian Pale Ale

Alcohol:
7.4%
Brouwdatum:
20 Oct 2018
Batch:
25 Liter
Ketel:
Elektrisch!
Mouten:
Pilsmout
Palemout
Cara Munich II
Rietsuiker
Hoppen:
Mosaic
Citra
Centennial
Kleur:
onbekend
Bitterheid:
 69
Begin SG:
1072
Eind SG:
1020

Tijdens de brouwdag van September heb ik een Tripel gebrouwen maar de daaropvolgende brouwdag (met de brouwvereniging) zou pas op 17 November zijn.
(het 17 November bier: Sierra Nevada Torpedo IPA.  Woahh! Die wil ik echt graag brouwen!)

Helaas (?) ga ik mij dat weekend in zuid Spanje bezighouden met de pokersport  😎

September: brouwen
Oktober: niet
November: niet
December: Eindejaars brouw?

Dat is niet goed. Voldoende redenen om in Oktober een bier te brouwen. En, niet onbelangrijk, de perfecte gelegenheid om ervaring op te doen met mijn elektrische Arsegan Easybrew ketel. Helaas zijn de beschikbare dagen zeer schaars en lukte het niet om samen met mijn brouwbuddies iets af te spreken. Mijn eerste brouw alleen dus!

Maar goed. Terugkomende op de vraag:

Waar heb ik deze winter trek in?

Een IPA natuurlijk! Want daar heb ik namelijk altijd trek in!  “Een IPA in de winter? Je bent gek!”. Mijn eerste IPA is geboren tijdens de eindejaars brouw van 28 december 2017. Deze smaakt nog steeds erg lekker maar de “beschikbaarheid laat te wensen over”.
(lees: bijna op)
Daarom ga ik deze IPA (op basis van het recept van Roy de Groot) nog een keer brouwen.

foto: craftbeer.com

 

Het Proces

Deze brouwdag was zeer afwijkend t.o.v. de andere brouwdagen. Ik was nl. alleen en ging voor het eerst brouwen met een elektrische ketel. Daarom heb ik redelijk wat vooronderzoek gedaan en veel gelezen over de Easybrew.

Op basis van de opgedane kennis heb ik een script geschreven. Dit script beschrijft alle activiteiten stap voor stap. Waarom? Om mezelf te forceren voor de brouw na te denken over zoveel mogelijk details.

<deel mijn script?>

Wat was er anders?

  • Elektrische ketel
    • Heel anders
  • Hopsok
    • Deze keer geen hop-los-in-de-pan om daarna met hevelfilters en kaasdoeken te gaan rommelen. Nee, nu gaat iedere hopgift in een hopsok.
      Het recept heeft 3 hopgiften en ik heb daarom dus ook 3 hopsokken gekocht. (€ 3,- / stuk)

      TIP: maak de hopsok dicht op een manier dat je ‘m weer eenvoudig openkrijgt.
  • Locatie
    • Thuis i.p.v. bij Bas of bij de brouwvereniging.
  • Rijsthulzen
    • Voor een betere doorstroming als het Maischen klaar is.

 

Temperatuurverloop opwarmen maischwater

Easybrew ingesteld op 2000W (max is 3000W) met 25 liter water uit de kraan.

15:27 – 19.8°
15:31 – 26.4°
15:36 – 35.0°
15:44 – 47.2°
16:03 – 69.5°

 

SG tijdens vergisting

Opvallend: hoe lang het duurde voordat de vergisting op gang kwam.

Opvallend: 21 Oktober:  SG loopt van
1040 (rond 14:00) naar
1028 (rond 18:00) en weer terug naar
1040 (rond 23:20)

Opvallend: de SG meting van de Tilt aan het einde van de vergisting (1008 vs. 1018 voor de SG meter ‘buis’) Bij het lageren leek de Tilt het met de SG meter buis eens te zijn. Op het einde, waar de lagering start, zie je de SG ‘stijging’

 

 

Locatie

Aangezien ik thuis ga brouwen moet ik beslissen waar ik dat ga doen.

  • #1 Garage
    • Zal erg (lees te ) vochtig worden, zeker tijdens het koken. Het maischen zou niet zo’n probleem moeten opleveren.
  • #2 Achtertuin (achter de garage)
    • Hier zitten metalen ogen in de gevel waaraan ik een afdekzeil kan vastzetten om zo toch droog te kunnen werken.
  • #3 combinatie

Het is #3 geworden. Alle voorbereiding en het maischen in de garage. Daar kan ik, mocht de luchtvochtigheid echt te hoog worden, de garagedeur en achterdeur tegen elkaar openzetten. Het koken zal ik in de achtertuin doen. Puur vanwege de grote hoeveelheid vocht.

 

Nodig:

Een goed verlengsnoer voor de elektrische ketel (3000W). Dat is gelukt. 10 meter met 3x 2,5 mm2 aders.

Een isolerende deken of iets dat de ketel isoleert zodat deze zijn temperatuur makkelijker kan vasthouden.

 

Planning

 

# dagen Datum
Type Temp     
19 Oktober Start – brouwen
19 Oktober Hoofdvergisting  20-22 °
 na 5-7 dagen 27 Oktober Lageren 5.00 °
na 21 dagen 17 November Bottelen met 6 gr/L suiker 20-22 °
14-21 dagen 3-10 December Nagisting op fles 20-22 °

 

Leermomenten

20 Oktober 2018

  • # 1 – Leer de Easybrew kennen: Test voor het brouwen alle scenario’s. Programmeer de ketel zoals je ‘m wil gebruiken maar met lagere temperaturen, kortere tijd en met maar 5 liter water. Kijk wat er gebeurt als je een verkeerde knop indrukt. Hoe start je het programma weer?
  • Geschrote mout in de ketel. Niet allemaal in een keer in de moutkorf gooien maar in stapjes. En roer dan een beetje, anders zit je met een dikke brij waar je bijna geen water door kan krijgen.
  • De SG meting na het brouwen was vrij hoog. (1075). Daarom heb ik nog 0.5 liter water aan het gistvat toegevoegd.
  • Start vergisting.  Het duurde 17 uur voor de vergisting op gang kwam. Daarna ging het snel! Het gistvat plopt niet zoveel als vroeger. Zou dat komen omdat ik meer (of minder) water in het waterslot heb gedaan?
  • Hoeveelheid Hop. Het originele recept was voor een batch van 21 Liter. Ik ging 25 liter brouwen maar heb door een foutje de hoeveelheid hop niet aangepast. 16% te weinig hop. Op zich niet zo erg omdat ik bij het afwegen net iets meer heb gebruikt.

27 Oktober 2018

  • SG waarden Tilt Hydrometer. Vlak voor het lageren kwam ik er achter dat de Tilt een SG van 1008 aangaf. WTF!?? Dat is VEEEL te laag. #@P$_@!~!. Zou er iets niet goed zijn gegaan? Maar de SG gemeten door de Tilt leek zeer veel af te wijken van de SG meter.
    11:00 Gistvat binnen. SG gemeten door Tilt: 1009/1010
    15:07 Gistvat binnen. SG gemeten door Tilt: 1.007/1.008
    16:55 Lagervat meting met Tilt: 1.018 ?? — van gistvat naar lagervat en opeens meet de Tilt een veel hoger SG?
    16:55 Lagervat meting met SG meter: 1020

 

Brouw Fotos

 

 

Recept

Volume: 25 Liter
Begin SG: 1055-1068
Eind SG  :  1012-1018
Berekende kleur (Morey): 21
Berekende bitterheid (Tinset): 69
Brouwzaalrendement: tbd%
Alcohol: tbd %

     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Eenheid Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
                          3,152 gram Pilsmout Dingemans 3 45%
                          3,152 gram Palemout 7 45%
                             352 gram Cara Munich type II 120-150 5%
                             352 gram Rietsuiker
      TOTAAL    7,048 100%
                             320 gram Rijsthulzen (!)
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier Alfa (%) Kooktijd
8.0 gram Mosaic – 90 min tbd 13.4 90 min
6.3 gram Citra – 90 min tbd 14.7 90 min
7.3 gram Centennial – 90   min tbd 10.9 90 min
4.9 gram Mosaic – 60 min tbd 13.4 60 min
3.9 gram Citra – 60 min tbd 14.7 60 min
4.5 gram Centennial – 60   min tbd 10.9 60 min
5.2 gram Mosaic – 30 min tbd 13.4 30 min
4.1 gram Citra – 30 min tbd 14.7 30 min
4.7 gram Centennial – 30   min tbd 10.9 30 min
14.1 gram Centennial dry-hop 10.9 21 dagen
15.4 gram Mosaic dry-hop 13.4 21 dagen
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
26 gram Safale American (US-05) Fermentis
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
25 liter Maischwater PWN (Lisserbroek) Maischwater
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd Beslagdikte l/kg
69° 90 min
78° 8 min
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier
10.5 liter Spoelwater PWN

bron: vorige IPA brouw

 

 

 

 


 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x