Sam Adams Clone – The story continues

Jaja, het brouwen van een Samuel Adams clone was natuurlijk een geweldig idee. Bij het bottelen ging het echter helemaal fout.  Door een slechte controle over de koelkast temperatuur was er ijs ontstaan in het lagervat.

De grootste fout die ik toen gemaakt heb is doorgaan met bottelen. Ik had het vat buiten de koelkast moeten laten ontdooien en de vergisting z’n werk laten doen.

10 Juli 2018 Dinsdag
Flesje opengemaakt: PFSSSSSSSST  (zozo!?) Mooie schuimkraag, behoorlijk koolzuur (oh oh??). Smaak: Niet slecht. Herken het niet als SABL maar ik herken sommige smaken wel een klein beetje

21 Juli 2018 Zaterdag
2 flesjes opengemaakt: Smaakt niet slecht, zeker niet voor een jong bier. Wel weer behoorlijk koolzuur en schuimkraag.

23 Juli 2018 Maandag
Bosch fles (0.5L) gebarsten.

 

Druk te hoog? 🙂 Uiteraard in het enige krat waar ik geen vuilniszak omheen heb gedaan zodat alles lekker de garage in liep. Nagisting op fles in de garage waar het ongeveer 23 graden is.

Bij het bottelen was de SG  1025

Nadat 1 flesje is ontploft was de SG:  1014 !

Dat betekent dus dat het bier IN DE FLES van 1025 –> 1014 is gegaan !

De vergisting was dus

NOG LANG NIET KLAAR!

Wat nu?

Flesjes koel zetten? Koolzuur laten ontsnappen?  Wat ik toen heb gedaan:

  • Flessen koel zetten: hopende dat de druk afneemt. Dit zou moeten werken. Heb zoiets al eens getest met bier waar mijn manometer op zat. Ging van 3 bar naar 2.5 bar.
    Waar koelzetten? Heb de helft in mijn koelkast gezet en de andere helft in mijn kruipruimte. Het krat dat naar de kruipruimte ging heb ik van boven en onderen voorzien van een vuilniszak om troep te voorkomen mocht er nog een flesje knallen.
  • Alle flesjes voorzichtig met kleine opener openen zodat koolzuur kan ontsnappen, daarna met kroonkurk apparaat dichtmaken.
    En dat 1 tot 4x herhalen. Is dat niet vragen om zuurstof in je bierflesje?  Ik denk het niet. Er is zo’n overdruk dat alles er uit wil, geen ruimte latende voor lucht die er in wil.

    Iedere keer als ik koolzuur liet ontsnappen zette ik met een dikke stift een extra stipje op de kroonkurk. Hierdoor wist ik precies hoe vaak een flesje al ‘ontlucht’ was. Door het streepje kon ik zien hoe ik de opener op de kroonkurk had gezet.

24 Juli 2018 Dinsdag
Temperatuur in de kruipruimte: +/- 15 graden. Buiten: 30 graden, binnen 23 graden

25 Juli 2018 Woensdag
Flesje opengemaakt om bier te testen.
           Het smaakt eigenlijk prima!
Veel koolzuur maar OK!

… 1 maand later …

25 Augustus 2018 Zaterdag
Op verjaardag bij Roy 3x SABL clones meegenomen:

    VIES!

Bitter, vreemde nasmaak. BAH!

IDEE: naar clubavond gaan om bier te laten proeven?

Jammer!

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x