Bottelen Brouw #12 – de nieuwe manier

Na een interessante brouw (#12) waar ik alles anders heb gedaan is het nu tijd om het bier te bottelen.
En ook bij het bottelen ga ik alles anders doen. “Wat dan?”

 

1. Bottelen zonder hevelen

Normaal hevel je het bier van het gistvat naar een bottel emmer of ander (leeg) gistvat. Hierbij laat je de dode gistcellen die op de bodem liggen achter in het gistvat.
Nu, met de Grainfather Conical Fermenter, had ik het idee om direct vanuit de fermenter te bottelen.
Waarom? Omdat het bier dan MINDER met zuurstof in aanraking komt.

RECHTS: zoals ik het altijd gedaan heb
LINKS: hoe ik het nu ga doen

 

2. Bottel suiker via spuitje

Direct vanuit je gistvat bottelen? Hoe voeg je dan bottel suiker toe? Je hebt een paar opties:

  1. bottel suiker in gistvat gooien en goed mengen.
    NADEEL: daarmee komen de dode gistcellen die nu netjes op de bodem liggen weer los en dat was nou net niet de bedoeling.
  2. bottel suiker direct in de fles

Optie nr 2 heeft gewonnen!
Maar hoe? Ook hier zijn er verschillende mogelijkheden:

  1. Los schepje suiker in de fles
    Niet optimaal. Ik ben bang dat de suiker niet goed zou oplossen en ik heb geen maatbekertje om 1.75 gram suiker in een flesje te doen.
  2. Suikertabletjes
    Heb ik wel gevonden maar deze waren voor 0.25l or 0.5l bier en laten mijn flesjes nou 0.33l zijn? Jammer
  3. Suikeroplossing dmv een spuitje in de lege flesjes spuiten

Optie nr 3 heeft gewonnen!

 

 

Juiste hoeveelheid bottel suiker per flesje?

Ok. Suiker in de lege flesjes spuiten. Hoeveel? Dat is te berekenen en daarom heb ik een spreadsheet gemaakt.

Stel dat de spreadsheet aangeeft: “Voor 6 gram suiker / Liter bier moet je 3.53 ml oplossing in ieder flesje spuiten”. Dat is niet handig want ik wil geen 3.53 ml in een flesje spuiten. 5 ml in een flesje spuiten is wel makkelijk.

Oplossing: berekenen in hoeveel water de suiker moet oplossen om de juiste hoeveelheid suiker in 5 ml oplossing te krijgen.

Spreadsheet: geeft aan hoeveel milliliter je in ieder flesje wil spuiten en de berekening laat zien in hoeveel water je X gram suiker moet oplossen.

Nu moet ik 150 gram suiker mengen met 322 ml water om een mix te krijgen die mij precies de juiste hoeveelheid suiker per flesje geeft.

LINK NAAR SPREADSHEET

 

Spuitjes

Welke spuit kan je gebruiken? Hier een 2-tal voorbeelden.

 

Eerst wilde ik 5ml spuitjes gebruiken maar deze moeten bij ieder flesje gevuld worden.

Uiteindelijk is het een 20ml spuitje geworden dat ik 1x vul om er 4 flesjes mee te vullen.

 

En nu bottelen!

Video: bottel suiker in flesje spuiten

 

Flessen schoonmaken met ‘xxx’-san

en dan netjes laten uitlekken op de droogboom

Prepareren: de juiste mix van suiker in water laten oplossen

Eerst de dode gistcellen aftappen (zou dat wel ECHT nodig zijn?)

Lekker hoor!

SG meting: ziet er goed uit!

 

Lege flesjes klaarzetten, spuitje klaar, oplossing klaar, GO!

De suiker oplossing waarvan 5ml precies de juiste hoeveelheid suiker bevat voor 1 flesje

Spuitje vullen met 20 ml oplossing

Met de suiker in het flesje: vullen met bier. De felle lamp is om goed te kunnen zien of het flesje al vol is. Het dienblad onder het flesje is omdat ik niet altijd goed kijk 🙂

Na het vullen zet ik de flesjes weg met de kroonkurk er LOS op. De markering “S” was voor de flesjes die ik met een spuitje zou vullen (uiteindelijk: allemaal)

En nu de kroonkurken vastzetten

Gistvat is leeg en de hopbus zichtbaar

 

Flesjes doen “Plop” .. ??

Oh oh..

De kroonkurken lagen nu los op de gebottelde flesjes en ik hoorde plop…plop…plop…
Zijn dit potentiële bommetjes?

“Normaal” gaan na het vullen van 4-5 flesjes direct de kroonkurken op de flessen. Nu lagen de kroonkurken los op de flesjes die opeens warmer werden na het lageren op 14 graden. Dan kan het zijn dat de vergisting even weer op gang komt.
Er was angst voor bier dat nog niet klaar was met vergisten en, in combinatie met teveel (?) suiker zou zorgen voor flesjes die gaan exploderen.

Gelukkig stopte het ploppen na 30 minuten. Snel de kroonkurken er op!

 

Zou je het weer zo doen?

Zeker.

  • Er komt minder zuurstof bij het bier
  • De spuitjes en suiker oplossing zijn niet moeilijk

 

 

Bye!
DJ

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Roos
2
0
Would love your thoughts, please comment.x