Brouw #2 – Belgishe Dubbel

Mijn tweede bier komt er aan!  Op het menu staat een “Belgische Dubbel”. Deze keer brouwen wij niet bij mijn brouw buddy thuis maar bij de brouwvereniging.

Zij huren zo nu en dan een grote schuur bij een boer in Lissebroek waar dan plaats is voor maximaal 30 brouwsets. Iedereen krijgt exact dezelfde ingrediënten en gaat volgens hetzelfde recept brouwen.

Goed geregeld !!

Dan moet je dus wel al je brouwspullen verplaatsen. 1 auto met 2 brouwsets: VOLLER dan VOL J  In de schuur hebben we alles opgezet en konden we de ingrediënten ophalen.

Eerst het belangrijkste: de mout. Deze moet dan ook geschroot worden. Hiervoor hebben ze 2 workmates met daarop schrootmolens die door een motor aangedreven worden.

Superhandig!

Recept

Begin SG: 1068 (1062-1070)
Eind SG  :  1015 (1005-1016)
Berekende kleur (Morey): 55
Berekende bitterheid (Tinset): 33
Brouwzaalrendement: 79% (aanname)
Alcohol: 6.8 %

     Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid Eenheid Type Mouterij Kleur (EBC) % van de stort
                          3,200 gram Pilsmout The Swean 3 – 5 55.1%
                              580 gram Cara 120 Wyermann 120 10.0%
                          1,220 gram Munich Wyermann 15 21.0%
                              290 gram Special B Wyermann 350 5.0%
                              460 gram Donkere Kandij suiker 4 7.9%
                                60 gram Chocolade (ontbitterd) Wyermann 800 1.0%
      TOTAAL    5,810 100%
     Hop
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier ABZ (%) Kooktijd (min)
18.6 gram Hallertau perle – 75 min v.d. Kooy 9.37 75
12 gram Hallertau perle – 30 min v.d. Kooy 9.37 30
8 gram Hallertau perle – 5   min v.d. Kooy 9.37 5
     Gist
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant Eenheid per liter
18 gram Lallemand Abbaye Lallemand 0,9 gram
     Maischwater
Hoeveelheid Eenheid Type
18.2 liter Maischwater PWN (Lisserbroek) Maischwater
Waterbehandeling maischwater (optioneel)
Hoeveelheid Eenheid Type Fabrikant/Leverancier
11.2 liter Maischwater PWN (Lisserbroek) PWN
7.0 liter Osmosewater
0.6 gram Gips (CaSo4) in maischwater
0.6 ml Fosforzuur 80% in maischwater
     Maisschema
Temperatuur Rusttijd Beslagdikte l/kg
62° 45 min 3.5
73° 20 min 3.5
78° 5 min 3.5
Afloop wort & Spoelen
Hoeveelheid Eenheid Type Leverancier
14.0 liter Spoelwater PWN

 

UPDATE: toevoeging van het Dop etiket:

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x