Brouw #13 – Koelkast werkt niet?
1 September
Na de vergisting op 18°/19° stel ik de Inkbird in om het bier rustig richting dry-hop temperatuur van 14° te brengen. Eerst naar 16° en na een dag of twee naar 14°.
Volgens de brouwer is 14 ° is de ideale dry-hop temperatuur voor dit bier.
Eind van de dag kijk ik nog eens naar de temperatuur en zie dat deze nog steeds hetzelfde is??
1 September
Temperaturen zijn nog steeds ongewijzigd maar de Inkbird staat (als tussenstap) nog steeds op 16.5°?
Temperatuur bereikt, koelkast uit.
Einde van de dag: Temperatuur nog steeds hetzelfde??
“Hmm… dat is vreemd.”
2 September
Temperaturen zijn nog steeds ongewijzigd dus ik stel de Inkbird in op 12.0° !
De koelkast stond op stand 1 – 2 dus die staat nu ook op 5 –> volle kracht!
3 September
Temperaturen zijn nog steeds ongewijzigd??
Op dat moment wil ik de Grainfather Conical Fermenter een stukje verplaatsen om het snoer van de Inkbird temperatuur sensor te verleggen……
Nee, nee, neeee…..
het zal toch niet?
Toen ik de onderkant van het gistvat aanraakte: WARM!
klik… klik… klik…
Ja hoor!
- de Koelkast – aangestuurd door de Inkbird – was enorm aan het koelen maar….
- de Grainfather Conical fermenter stond ingesteld om de vergisting temperatuur aan te houden: 18.8°
En dit fijne apparaat heeft ingebouwde verwarming!
Omdat ik niet wilde koelen stond het gistvat ingesteld op “heat only” — wat niet uitmaakt want dat komt nu toch niet voor!
Dus wel 🙂
Enkele dagen probeerde de koelkast alles af te koelen maar het gistvat probeerde wanhopig zijn temperatuur te behouden
🙂
De Oplossing
Een simpele instelling
En binnen een halve dag (zie chart) had het bier de juiste temperatuur!
DJ
#leermoment #achteraftochgrappig