STC-1000 fine-tuning

Vorig jaar heb ik een koelkast gekocht met een STC-1000 om de temperatuur te regelen. Later heb ik een ventilator toegevoegd om de temperatuur overal hetzelfde te houden.

Na de pre-zomer brouw van Juni, de Samuel Adams kloon werd het erg duidelijk dat ik de temperatuur totaal niet onder controle had. Het resultaat: een enorm blok ijs in mijn lagervat.

Waarom ging het fout?

Een aantal zaken hadden invloed op het temperatuur probleem:

 

1. Locatie van de temperatuur sensor.

De sensor zit rechtsvoor aan de buitenkant van het gistvat. TOT de aanschaf van mijn Tilt Hydrometer was dit de beste manier om de temperatuur te meten.

De temperatuur sensor zit tussen het gistvat en een isolatieblokje om te zorgen dat je zoveel mogelijk temperatuur van het gistvat meet en niet direct van de omgeving.

NU echter, met de Tilt, kan ik de vloeistof temperatuur IN het gistvat meten.

Voorbeeld van het temperatuurverloop bij de vergisting (Tripel) :

 

temperatuur: rode lijn

 

2. Plaats van het gistvat in de koelkast

Het gistvat schuif ik altijd in de koelkast, zo ver mogelijk naar achteren. Waar maakt een koelkast de koelkast koel? Precies via de achterwand. En dat is nou net waar het gistvat zo’n beetje tegenaan stond.

Gistvat tegen achterwand en temperatuur sensor aan voorzijde. Hmm.. Nieuwe plaats van het gistvat: zo ver mogelijk naar voren. Zo ver mogelijk van de achterwand zodat deze zo min mogelijk impact heeft op de temperatuur van de achterkant van het gistvat.

Hier een voor en na tekening.

       

 

3. Impact van koelende wand

Stel dat je bij 5 ° wil lageren. Dan zal je een redelijke massa (rond de 25 liter) moeten afkoelen van van 20 ° tot 5 °. De koelkast zal dus aardig moeten werken waarbij de achterwand zal FLINK koud zal worden.

Om het gistvat tegen de koude achterwand te beschermen isoleer ik de achterkant van het gistvat. Geen super-duper isolatie maar 2 lagen bubble-wrap (verpakkingsmateriaal) vastgezet met duct tape.

           

 

 

4. Kalibereren STC-1000

Geeft de STC-1000 temperatuur sensor wel de juiste temperatuur aan? Kalibreren! Wat is hiervoor nodig?

  1. Glas met ijsklontjes en water
  2. STC-1000
  3. Extra thermometer

Vul een glas voor de helft met ijsklontjes en doe hier water bij. Laat deze 5 minuten staan en roer af en toe even.
Steek de sensor in het ijswater. Dit water moet nu een temperatuur hebben van 0 °. Afwijkende temperatuur? Dan moet je de STC-1000 via de “F4-setting” aanpassen.

Met een extra (gekalibreerde) thermometer kan je controleren kan je controleren of alles klopt.

De temperatuur zal op de STC-1000 verschijnen en de kalibratie waarde kan nu ingesteld worden:

Handleiding STC-1000: hier

 

 

 

5. Instellingen STC-1000

Om de STC-1000 goed te laten werken moet je de temperatuur sensor kalibreren.

Menu opties STC-1000

F1 – gewenste vergistingstemperatuur

F2 – Marge: minimale temperatuur verschil voordat de STC gaat verwarmen of koelen

F3 – Rusttijd: minimale tijd na het koelen voordat er weer gekoeld gaat worden.

F4 – Kalibratie sensor – hoeveel graden (+ of -) de sensor afwijkt van de echte temperatuur

In de vorige stap kan je zien hoe je deze opties aanpast.

TIP: een paar keer is mij opgevallen dat de STC-1000, na 2 maanden niet gebruikt te zijn, zijn instellingen had verloren en terugviel op fabrieksinstellingen (ook de kalibratie waarde). Controleer deze instellingen dus voordat je gaat vergisten of lageren.

(leuke STC-1000 info op de website van brouwvereniging ’t Wortwat)

Handleiding STC-1000: hier

 

 

 

 

 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x