Koelkast gekocht

De eerste brouwdag stond al gepland: 23 September 2017. Wat ga je dan brouwen? Een van de eerste brouwsels van mijn brouw buddies was een “Sterke Saison”. Dat was een heerlijk biertje geworden. Die wilde ik dus ook brouwen. Het recept stond op de website van de Brouwvereniging ‘t Wort Wat.

Door deze opmerking in het recept moest ik nadenken

…”Opmerkingen van de brouwer
Start vergisting bij 20 graden en dan dagelijks 1 graad verhogen tot 27 graden. Verder vergisten bij 28 graden gedurende 3 dagen. Daarna koelen naar 5 graden en lageren gedurende minimaal 2 weken”…

“Dagelijks met 1 graad verhogen tot 27 graden???”
Hoe ga ik dat voor elkaar krijgen?

Het “daarna koelen naar 5 graden” was ook een probleem. Ik had dus een koelkast nodig. Lang leve marktplaats. € 90 en een ritje naar Amstelveen verder en ik had een nette vrijwel niet gebruikte koelkast van Exquisit.

 

Thuisgekomen gingen direct alle plankjes en houders er uit. Die heb ik niet nodig. Maar hoe zet ik het gistvat er in? Wil deze niet op het onderste glazen plankje zetten. Dat is vragen om moeilijkheden.

 

Toen viel mijn oog op een nog niet gebruikt krukje van Ikea. Dit BEKVÄM krukje kon ik verbouwen om een stabiele ondergrond voor het gistvat te krijgen.

   

Resultaat: Een koelkast met een plateau voor het gist/lagervat

 

Temperatuur verhogen

Maar dan ben ik er nog niet. Kan wel een koelkast hebben maar hoe ga ik de temperatuur iedere dag met 1 graad verhogen? Hoe weet ik wat de temperatuur is?  Even googelen en de oplossing was snel gevonden. Een STC-1000 !

 

Wat doet dit apparaat?

Je stelt een temperatuur in, bijvoorbeeld 20 graden.

  • Is de gemeten temperatuur > 20 graden, dan schakelt de STC het “verwarmen relais” in waardoor de koelkast aangaat en koelt.
  • Is de gemeten temperatuur < 20 graden, dan schakelt de STC het “koelen” relais in waardoor een gloeilamp in de koelkast aangaat.

een schematische weergave van de STC-1000:


(bron: brouwvereniging ‘tWortWat)

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x