Samuel Adams Clone – the Electric Revenge?
Vorig jaar heb ik een poging gedaan om een van mijn favoriete bieren te brouwen: De Samuel Adams Boston Lager.
Dat is toen helemaal fout gegaan. Bij het lageren (net voor het bottelen) was de temperatuur achter in mijn gistkast te laag en de achterkant van mijn gistvat dus ook. Het resultaat was een enorme klomp ijs.
Wat ik toen had moeten doen, maar heb niet gedaan, is alles laten ontdooien en daarna bottelen. Nu ontbrak er bijna 8 Liter vloeistof. Het resultaat: een ‘matig’ bier met een wat vreemde smaak.
Wel herkende ik wat Samuel Adams eigenschappen. Er is hoop..
Anders?
Wat ga ik nu anders doen dan de vorige keer?
- de Hop gaat tijdens het koken in een hopzakje of in een hopspider (moet ik nog kopen)
- Lageren: dit zou (na de ‘gistkast tuning‘) een beter resultaat moeten geven, dus zonder enorme klomp ijs 🙂
Alle lessons learned van brouw #10 – de La Trappe Isid’or clone: - Moutstort: omdat deze zo lang duurde, wil ik sneller roeren (elektrisch?) om te zorgen dat de mout zsm wordt opgenomen in het water.
- Filteren: omdat het filteren veel te lang duurde wil ik de schrootmolen iets grover instellen. Dit is wel een risico want als de de mout korrels niet goed openbreken
(leuk artikel hierover)
Daarnaast zal ik ook rijstvlieshulzen toevoegen. - Koelen: na het koken moet je tijdens het koelen zorgen dat er zuurstof in de wort komt. Dat heb ik bij Brouw #10 bijna niet gedaan. Dit kan een sterke banaan geur/smaak veroorzaken.
Next
Maargoed, morgen ga ik met mijn brouwbuddies weer brouwen en bij mij staat de Sam Adams clone op het menu.
Deze brouw zal echter elektrisch gebrouwen worden in mijn Easybrew 50 ketel.
Fingers crossed!
😉
DJ