Elektrische Brouwketel ontvangen!
Deze post zal ik updaten zodra nieuwe info & ervaringen beschikbaar zijn |
Jaja, na een tijdnagedacht te hebben over waarom ik elektrisch wil brouwen en de keuzes die kan maken is het eindelijk zo ver. Na 2 maanden heb ik mijn Arsegan Easybrew 50 liter ontvangen. Ze waren sinds Mei/Juni niet leverbaar bij Brouwmarkt, waarschijnlijk omdat ze moesten wachten op een nieuwe batch uit China.
Mijn eerste ervaring zal zijn met het opnieuw brouwen van een heerlijk biertje: Roys IPA.
30 of 50 Liter?
Dat is een lastige. De 50 liter is niet veel duurder dan de 30 Liter.
Voordeel: Meer bier brouwen (of in ieder geval de keuze hebben meer te brouwen)
Nadeel: Hopspiders passen misschien minder makkelijk?
Mijn keuze was voor de 50 Liter variant zodat ik – indien gewenst – grotere batches kan brouwen.
De eerste keer dat mijn Easybrew in actie kwam was met de Roys IPA v2 brouw.
Leermomenten
- NUMMER 1 ! Leer de Easybrew kennen: Test voor het brouwen alle scenario’s. Programmeer de ketel zoals je ‘m wil gebruiken maar nu met lagere temperaturen, kortere tijd en met maar 5 liter water.
Kijk wat er gebeurt als je een verkeerde knop indrukt. Hoe start je het programma weer? - Geschrote mout in de ketel. Niet allemaal in een keer in de moutkorf gooien maar in stapjes. En roer dan een beetje, anders zit je met een dikke brij waar je bijna geen water door kan krijgen.
- Bazooka filter: die zat na het koken en afkoelen zo verstopt dat er geen bier meer uit kwam. (een soort beige drab). En dat terwijl ik hopsokken gebruik.
- Pomp snelheid. Deze kan je gerust aanpassen dmv de blauwe klep bij de gebogen pijp. Het is niet slecht voor de (magneet) pomp als er maar weinig water uitkomt.
- Druppel geluiden. Als je deze hoort dan komt er niet voldoende vocht door het geschrote mout. Dat betekent dus dat er onderin lucht/lege ruimte is. Waarom? De pomp pompt het water sneller weg dan dat het via de mout weer beneden komt. Oplossing: minder snel pompen (blauwe klep)
Ideeen
- Bodem filter: Volgende keer een bodem filter gebruiken (info op hobbybrouwen) . Daarmee is de kans op rommel in de pomp een stuk lager en kan ik sneller de pomp gebruiken tijdens het koelen (als het bier kouder dan 80 ° is).
Bij nieuwere varianten van de Easybrew is dit filter standaard. Volgens het forum moet je er wel een opengesneden siliconen slang omheen doen (ong. 105cm, maar 17mm buiten 12mm binnen). Daardoor sluit deze beter aan op de bodem en staat iets hoger waardoor hij niet rust op de temperatuur sensor. - Knietje? Een hoekje aangesloten op de binnenkant van de kraan. (maar dan van RVS, niet zoals op de foto).
Het knietje zal ook de filterbodem (vorige punt) op z’n plaats houden.
Openstaande vragen
- Hoe krijg je het laatste restje afgekoelde wort uit de ketel? Het kraantje zit te hoog. Pompen? Of de ketel heel schuin houden?
- Merk dat ik de pompsnelheid continu moet aanpassen om te zorgen dat er voldoende vocht onderin de ketel aanwezig is. Hoort dat?
- Kan ik tijdens het maischen het Wattage aanpassen? Stel ik denk “en nu opschieten” en wil 3000W gebruiken ipv 2000W om het wort aan de kook te krijgen. Hoe kan dat? Het programma zegt “2000W”
- Tijdens het maischproces ligt de temperatuur (ingesteld 69°) ergens tussen 68° en 72.1°. Dat laatste lijkt me een (te) grote afwijking. Moet ik het Wattage aanpassen? Ketel isoleren?
Meer Informatie
Belangrijke forum thread voor de Easybrew: hobbybrouwen forum
LINKS
- Handleiding
- Brewmonk manual
- Eerste ervaring met Klarstein XXL hobbybrouwen
- Eerste ervaring met Bulldog Brewer brouwbeesten.nl
VIDEOS
Zeer goede instructie videos: Brewster Beacon
(Dit lijkt de vernieuwde variant van de huidige Easybrew te zijn)
Youtube: “Magical Pancake” channel