Wil De Echte Thermometer Opstaan?
Tijdens de laatste brouwdag hebben wij een Sterke Blonde gebrouwen. Tijdens het brouwen leende een van mijn brouwmaten even mijn thermometer en zag dat deze een andere waarde aangaf dan die van hem. Toen vroeg ik mij af:
Hoe nauwkeurig zijn deze thermometers?
De test: Kook water in een waterkoker en meet de temperatuur met 3 verschillende thermometers.
De kandidaten
Brewferm Digitale Sondethermometer – ongeveer € 25
- waterdichte insteeksensor (10,5 cm) en kabel (1 meter)
- actuele temperatuur, MAX/MIN/HOLD
- temperatuuralarm
- met staander en magneet
- geschikt voor voedingsmiddelen (volgens HACCP)
- IP 65
- bereik: -40°C tot +200°C
- opgelet: enkel de insteeksensor is waterdicht
- Nauwkeurigheid:
0°C tot 50°C | +/- 0,5°C |
-20°C tot 0°C 51°C tot 70°C |
+/- 1°C |
-40°C tot -20°C 70°C tot 200°C |
+/- 2°C |
Maischthermometer met huls – ongeveer € 15
Dikkere thermometer met een plastic beschermhuls met ophang-oog. Ideaal als bv. MAISCH-thermometer. Makkelijk te demonteren voor reiniging. Met rode alcoholschaal voor gemakkelijke aflezing.
schaal : -10 – 110 C
lengte : 28 cm.
Opgelet : DE METER VOLLEDIG ONDERDOMPELEN IN VLOEISTOF VOOR CORRECTE METING!
Klassiek model, lang en smal, met oogje, gele achtergrond – ongeveer € 5
- gemakkelijk af te lezen
- bereik -20 – +110°C
- lengte 31 cm
- ø 7 mm
De Metingen
Temperatuur water: 16°
Brewferm digitaal: 16.1°
Maischthermometer met huls: 16°
Klassieke thermometer: 16°
So far, so good. Geen grote afwijkingen Bij lage temperaturen lijken de 3 meters het eens te zijn.
Temperatuur water: 100°
Voor iedere meting heb ik eerst het water aan de kook gebracht om dan direct een meting te doen.
Brewferm digitaal: 99.8°
Maischthermometer met huls: 88°
Klassieke thermometer: 95°
Hier lijkt de digitale thermometer het beste te werken! De “Maischthermometer met huls” lijkt een enorme afwijking te hebben!
Echter. Toen ik deze blog schreef heb ik voor alle thermometers de specs gekopieerd. En wat schetst mijn verbazing?
Bij de “Maischthermometer met huls” staat: (nog wel in hoofdletters)
“DE METER VOLLEDIG ONDERDOMPELEN IN VLOEISTOF VOOR CORRECTE METING!”
Hmmm… test nutteloos?
Nee, ik ga het bij mijn volgende brouw nog een keer testen in het kokende wort.