Lageren APA

Mijn American Pale Ale – gebrouwen op 3 Februari 2018 – is klaar met vergisten –> tijd om te lageren. Eerst alles netjes voorbereiden:

  • Lagervat (een extra gistvat, zat bij mijn brouwset) schoonmaken door deze een halve dag van tevoren te vullen met Ukki Mukki. Stop hierin ook:
    • Het waterslot
    • De Hevel met slang (zorg dat de vloeistof even door de hevel en slang spoelt)
  • Een grote (min. 30 liter) lege emmer
  • Kleinere emmer
  • SG meter klaarleggen

Nu kan ik het gistvat uit de woonkamer naar de garage brengen. Daar zet ik het op een tafel (niet op de grond) zodat ik de hevel kan gebruiken om het bier in het lagervat te krijgen dat op de grond staat.

  • Vul het lagervat en een kleine emmer met en een goedje om de boel te desinfecteren.
  • Na 3-12 uur: giet de schoonmaakvloeistof uit de kleine emmer en spoel deze om met water.
  • Na 3-12 uur: giet de schoonmaakvloeistof in de grote lege emmer.
  • Haal alle onderdelen voorzichtig uit het lagervat en spoel ze goed om. Giet ook de hevel leeg en zorg dat je deze ook omspoeld met schoon water zodat er geen resten van het schoonmaak middel achterblijven.
    • Probeer zo min mogelijk aan te raken of daar waar geen bier bij komt. Leg ze ergens neer waar je de minste kans op infectie (bacteriën) hebt.
    • Hiervoor gebruik ik een kleinere emmer die ik ook gedesinfecteerd + omgespoeld heb.
  • Spoel het lege lagervat goed om met water.
    KLAAR OM TE HEVELEN
  • Open het gistvat
  • Zet de hevel in het gistvat en stop de slang in het lagervat.
  • Zuig het bier op om de hevel te laten werken.
  • Neem het slangetje en vul de SG meter buis voor 75%. Als het hevelen zo bezig is kan je het SG meten.  De bier temperatuur zou goed moeten zijn (rond de 20 graden), afhankelijk van de gebruikte vergistingstemperatuur. Rond de 20 graden is goed om het SG te meten.
  • Alles klaar?
  • Sluit het lagervat af en plaats het waterslot (met water er in! 🙂

De APA SG: rond de 1018. Dat lijkt prima te zijn. Hij zal nog iets zakken tijdens het lageren.

(heb het bier uit mijn SG buisje ‘getest’. Heerlijk!)

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x