Bierproeverij organiseren

Bier proeven / keuren. Waar moet je op letten? Hoe maak je een proeverij succesvol? Hier een aantal tips

 

Volgorde bieren

Begin niet met een Black Stout Barley Wine Chocolate Quadrupel Porter. Daarna proef je namelijk niets meer.   Eh nee, deze biersoort bestaat niet :-). Waarmee moet je rekening houden?

 • Alcohol percentage (laag naar hoog)
 • Bitterheid (laag naar hoog)
 • Smaakintensiteit (laag naar hoog)

Als je een grote hoeveelheid sterke bieren gaan proeven dan zullen de laatste waarschijnlijk lekkerder smaken.

 

Hoeveelheid

Ga je 15 bieren proeven? Drink dan niet van iedere soort een fles per persoon 🙂
15 cl p.p. per bier is voldoende en je kan altijd bijschenken of aan het einde van de proeverij meer van het lekkerste bier drinken.

 

Untappd

Maken een aantal van de proevers gebruik van Untappd? Zet dan (vooraf) alle bieren in een publieke Untappd list. Dit maakt het makkelijk om alle bieren in te checken en evt een beoordeling te geven. Let er bij beoordelingen op dat je na x bier niet meer zo objectief bent en steeds meer lekker begint te smaken! 🙂

 

“Apparatuur”

Glazen: Gebruik glazen waarin de smaak, geur en kleur optimaal tot hun recht komen. Idealiter zit er onderin het glas een gravering (mousseerringen) om het schuim een goede stevigheid te geven.

Een kleiner proefglas helpt om de hoeveelheid bier wat te beperken. Recentelijk heb ik een set van zes AnDer 1.0 bier proefglazen van Royal Leerdam aangeschaft. Deze zijn tot nu toe prima bevallen!
UPDATE: Royal Leerdam is op 1 augustus 2020 gestopt.

Emmers: Nadat je een bier geproefd hebt moeten de glazen weer schoon zijn. Hiervoor kan je een of 2 lege emmers gebruiken:

 • (ideaal) 2 lege emmers: 1 voor de restjes bier en een met schoon water om je glas in om te spoelen.
 • 1 lege emmer: drink je glas leeg voor het omspoelen of vervang het water vaker.

 

Hapjes?

Serveer naast de bieren hapjes die helpen om de smaak te neutraliseren. Daardoor ben je beter in staat om de smaken waar te nemen. Voorbeeld: wit brood of crackers (zonder smaak). Afhankelijk van de soort proeverij zou je ook per bier een bijpassende snack kunnen zoeken.

 

Soort proeverij

Heeft je proeverij een thema?

Biersoort:  IPA’s, Weizen, Stouts, Tripels

Herkomst: Land of streek. Bijvoorbeeld “Amerikaanse bieren”

“Iedereen neemt een bier mee” proeverij: Dan zou je kunnen vragen of iedereen vooraf aan wil geven welke biersoort + alcohol percentage ze meenemen. Dit om te voorkomen dat je opeens met 15 zware Tripels staat en iedereen na 8 glaasjes dronken is.

“dat wat we nog niet kennen” proeverij: Kijk dan of je een aantal bieren kan toevoegen die je normaal nooit zou pakken (Sauer? Stout?)

“Beer & Food” proeverij: Het proeven van bieren samen met eten. Je zal goede food/beer combinaties goed moeten maken. Zoek op het internet naar lekkere combinaties die bij jouw proefavond passen. Voorbeeld

 • Beer & Fish
 • Beer & Cheese
 • Beer & Meat

 

Extra info

Ga je nog een stapje verder dan kan je de proevers bij ieder bier achtergrond informatie geven over het bier zoals bijv. de brouwerij, herkomst, ingrediënten.

 

Beoordelen?

Wil je bieren gaan beoordelen? Kijk dan ook naar de “proef formulier“-post.

 1. Ga je beoordelen en keur je een specifieke biersoort (Weizen, Dubbel, IPA, Bock)? Dan zal je de gekeurde bieren moeten vergelijken met een soort ‘standaard’ voor dit bier-type.
 2. Wil je een winnaar bepalen?
  1. Geef de gekeurde bieren punten. De opgetelde score bepaalt waar een bier in de ranglijst komt.
  2. Gebruik flesjes waarvan je niet kan herkennen wie deze gebrouwen heeft.
  3. Laat meerdere mensen een bier keuren.

Steeds meer mensen gebruiken Untappd om bieren ‘in te checken’ en om te kijken wat anderen er van vinden. Let op dat je ‘waarderingsvermogen’ afneemt naarmate de avond vordert.

 

 

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x