Keuringsformulier voor Bier
Hoe keur je een bier? Waar moet je op letten? Welke aspecten zijn van belang?
Dit is een keurformulier voorbeeld:
Bier Naam: …………………………………………………………. Bier Type: ………………………………………………………….
Keurmeester: ……………………………………………………… Datum: ………………………………………..
Visuele aspecten
Kleur: bleek / geel / goud / amber / koper / bruin / zwart
Helderheid: briljant / helder / ondoorschijnend / mistig / troebel / deeltjes
Schuim: romig / ongelijkmatig / grove bellen / cola-achtig / niet of nauwelijks aanwezig
Schuimstabiliteit: blijvende laag / laagje / ring / geen
aantekening: …………………………………………………………………………………………………………
Geur
moutig / karamel / roost / citrus / kruidig / fruitig / hoppig / anders:
aantekening: …………………………………………………………………………………………………………
Smaak
moutig / karamel / roost / citrus / kruidig / fruitig / anders:
aantekening: …………………………………………………………………………………………………………
Body/Mondgevoel
plakkerig / alcoholisch warmend / metaal / koolzuur / samentrekkend / anders:
aantekening: …………………………………………………………………………………………………………
Afwijkingen
te donker / te bleek / deeltjes/vlokken / te weinig/veel schuim / te bitter / te zoet / verkeerde hop / kruidig / verkeerde gist / infectie / zuur / boter / gekookte groenten / medicinaal / zwavel / rokerig / groene appels / wort-achtig / oplosmiddel / oxidatie / gebrand / zoutig/chloor / schimmels
aantekening: …………………………………………………………………………………………………………
Let op
- Ga je een specifieke biersoort beoordelen (Weizen, Dubbel, IPA, Bock)?
Dan zal je de gekeurde bieren moeten vergelijken met een soort ‘standaard’ (of ‘norm’) voor dit bier-type. - Winnaar bepalen?
- Geef de gekeurde bieren punten. De opgetelde score bepaalt waar een bier in de ranglijst komt.
- Gebruik flesjes waarvan je niet kan herkennen wie deze gebrouwen heeft.
- Laat meerdere mensen een bier keuren.
Andere Info
- keuringsformulier pint.nl (PDF)
- Bierkeurmeestersgilde
- formulier vrije klasse (PDF)
- formulier klasse A/B/C/D (PDF)
- Beerwulf proef formulier (PDF)
- Bier proef vocabulaire
- ’t Wortwat smaakomschrijvingen