Elektrisch Brouwen?
Na de laatste brouw denk ik er regelmatig aan om elektrisch te gaan brouwen.
Waarom? Meer controle & Consistentie in je brouwproces
Voorbeeld: Tijdens het maischen moet je een temperatuurschema volgen. Een maischschema kan er zo uitzien:
Temperatuur Celsius | Rusttijd (minuten) |
57 | 10 |
63 | 45 |
67 | 10 |
72 | 20 |
78 | 5 |
Met een gas gestookte ketel moet je de temperatuur goed in de gaten houden (zie thermometer post). Hierbij is het belangrijk dat je de temperatuur op hetzelfde punt in de ketel meet. Ook moet je vlak voor het meten roeren om te zorgen dat de vloeistoftemperatuur overal in de ketel gelijk is. Dat is niet eenvoudig maar wel te doen.
In een elektrische ketel wordt de temperatuur altijd op hetzelfde punt gemeten en zal een pomp zorgen dat het wort circuleert waardoor de temperatuur in de ketel overal gelijk is. Bij de meeste elektrische ketels zit een kleine computer waarin je het maischschema kan programmeren. De ketel zal zelf zorgen voor het juiste temperatuurverloop en de pauzes.
= Consistentie
Waarom? Minder ‘verplaatsen’ van het bier
Voorbeeld:
Gas | Elektrisch |
Maischen Hevelfilter –> emmer/gistvat ** Emmer/gistvat –> Ketel Ketel –> gistvat ** = Als je 2 ketels hebt dan kan je de wort direct naar de 2e ketel hevelen + filteren. |
Maischen – Filteren – Ketel –> gistvat |
Zoals je ziet verlaat het bier de ketel niet meer tot het klaar is voor het gistvat.
= Minder ‘verplaatsen’ van het bier
Tja.. Klinkt interessant.
Maar waarom dan? Wat is er mis met het ambachtelijke aspect van vuur en roeren.
Omdat ik mij minder wil focussen op de UITVOERING van het PROCES en meer op zaken als het RECEPT.
Ik zal in een latere post een aantal kandidaat elektrische ketels voorstellen.