Sample Uit Gistvat Nemen

Als je tijdens de vergisting wil weten wat de SG is, hoe kan je dan het beste een sample nemen?

Zeker tijdens de vergisting wil je dat het bier zo min mogelijk in aanraking komt met zuurstof. Daarom gebruik je ook een waterslot. Om toch een sample te nemen en het SG te meten kan je 3 dingen doen:

  1. Rietje + refractometer
  2. Tilt Hydrometer
  3. Wijndief / grote-pipet + SG meter & buis

 

 

1-Rietje & Refractometer

Refractometer: +/- € 25,-
Neem een ontsmet rietje (of 2 in elkaar – of een breinaald), even waterslot eruit, rietje tot in het bier, druppel op refractometer, waterslot er weer op: klaar.

 

 

2-Tilt Hydrometer

Tilt Hydrometer: € 150-170,-

De Tilt is een klein device dat in je bier drijft. Via Bluetooth stuurt de SG & temperatuurdata naar je telefoon. Geweldig maar niet goedkoop.

 

 

3-Wijndief + SG meter

Wijndief: € 7,-

Het geluk bij optie #1 en #3 is dat je door de “CO2 deken” heen prikt. Deze blijft daardoor vrij intact. Zorg daarom ook dat het gistvat rustig staat en dat je dit niet doet in een omgeving met veel luchtverplaatsing (wind? J ).

Even het waterslot er uit (en evt. de rode dop waar het waterslot in zit) en gebruik een wijndief of grote pipet  om een bier sample te nemen. Probeer in 1x genoeg mee te nemen voor je meting zodat je niet een 2e keer naar binnen moet.

 

Wat doet een wijndief?

Vloeistof kan er in maar niet uit. Steek de wijndief in het gistvat. Deze loopt nu vol met bier maar als je ‘m er uithaalt dan blijft het bier in de buis zitten.
Om het bier uit de buis te halen moet je het palletje aan de onderkant naar links of rechts bewegen.

 

 

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x