Een Extra Ketel
Tijdens het brouwen kwam ik er achter dat een extra Ketel wel erg handig kan zijn. Waarom? Eerst even de brouw-stappen op een rij:
Na het maischen ga je eerst filteren en dan koken. Wat ik voorheen deed:
Maischen –> Filteren naar gistvat –> Ketel schoonmaken–> Gistvat hevelen naar Ketel–> koken
Met een 2e ketel:
Maischen–> Filteren naar 2e ketel ———————————————————————–> koken
Dat maakt het een stuk makkelijker. Mijn huidige ketel is zeer solide, zwaar en ziet er nog perfect uit – ook na 4 brouw sessies. Een 36 Liter ketel kost ongeveer € 80-100.
Hmm. Dat is wel veel. Zeker als ik in de toekomst meer wil gaan brouwen, dan heb ik grotere ketels nodig. Misschien moet ik daarom alvast beginnen met een grotere ketel.
Een ketel zoals ik die heb, maar dan 56 liter kost rond de €150. Ai ! Daar heb ik nu geen zin in. (Overigens, als je deze keuze moet maken –> gewoon doen!)
Op Marktplaats kwam ik 50 Liter brouwketels tegen voor € 69 exclusief € 10 verzendkosten. € 80 euro dus.
Tja, dat is ongeveer de helft van zo’n andere ketel! Na een week heb ik mijn ketel ontvangen. Enkele observaties:
- Deze 50 Liter ketel weegt aanzienlijk minder dan mijn 36 Liter ketel.
- Het materiaal is dun. Niet alleen de zijwanden maar ook de bodem. En de bodem kan belangrijk zijn bij het koken.
- Na de eerste brouw met deze ketel zag je duidelijk dat de pan erg moeilijk schoon te maken is.
- Je krijgt snel deuken in de pan als deze ergens tegenaan botst.
Maar…. Het koken met deze pan ging verder prima.