Flessengedoe

Na 3.5 week lageren met dry-hop (lang??) is het de hoogste tijd om de IPA te bottelen. Hiervoor heb ik voldoende flessen nodig. Genoeg om ongeveer 16-19 liter bier mee te vullen. Daar gaan we:

  1. Flessen verzamelen
  2. Flessen controleren op schimmel aan de binnenkant
  3. Flessen in water leggen om het etiket af te weken
  4. Flessen buitenkant borstelen om etikettenlijm te verwijderen
  5. Flessen binnenkant borstelen om alles dat daar evt. zit los te maken
  6. Flesen omspoelen om evt spul weg te spoelen
  7. Flessen in Ukki Mukki**
  8. Flessen omspoelen (paar keer)
  9. Flessen op droogboom
  10. En NU bottelen..

 

Dit is mijn grootste probleem met brouwen: schoonmaken en desinfecteren van de flessen.
Alternatief: Nieuwe flessen kopen?

Nieuwe flessen kosten wel wat. Hier een overzicht met prijzen (indicatie)

BNR

€ 7,95 / 24 flesjes

Vichy

€ 8,95 / 24 flesjes

Longneck

€ 8,95 / 24 flesjes

Steinie / Duvel

€ 8,95 / 24 flesjes

 

Tijdens een rondleiding bij brouwerij Kleinduimpje in Hillegom vroeg ik of zij nieuwe flessen eerst moesten desinfecteren. “Nee, dat hoeft niet. Maar we (hoge druk) spoelen ze wel om zodat evt. vuil of glasresten verdwijnen.”

Hmm.. Even nadenken.

 

** = Ukki Mukki is 500ml dunne bleek met 60 gram gootsteen ontstopper korrels. Bewaar deze niet in een pet fles want die ‘smelt’. Ik gebruik hiervoor een lege (omgespoelde) wijnfles. Pak een dikke rode stift en maak op het etiket HEEL DUIDELIJK wat er in de fles zit, en wat er NIET in zit.

Share!
Abonneer
Notificatie voor:
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x